Linkovi

Skoro dva miliona novih prijava za nadoknadu nezaposlenima prošle nedjelje


Čovjek prolazi pored izloga prodavnice u Ilinoisu, koja ne radi zbog COVID-19 (Foto: AP)

Tempo prijava za nadoknadu nezaposlenima u SAD ponovo je opao u protekloj nedjelji, saopštio je Sekretarijat za rad, dok mnogi američki poslodavci polako otvaraju svoje biznise, koje su bili primorani da zatvore zbog pandemije koronavirusa.  

Međutim, uprkos tome što pojedine prodavnice, restorani i druge djelatnosti ponovo zapošljavaju radnike i - uz restrikcije i ograničenja - primaju mušterije, milion i 880 hiljada radnika zatražilo je pomoć, pošto je izgubilo posao u nedjelji zaključno 30. majem, što znači da COVID-19 nastavlja da nanosi štetu najvećoj svjetskoj ekonomiji.

Radi se ipak o najmanjem broju nedjeljnih prijava još od sredine marta, kada su vlade američkih saveznih država izdale direktive o masovnom zatvaranju. Ukupno 42,5 miliona radnika tražilo je nadoknade za nezaposlene od početka pandemije, što je više od četvrtine radne snage SAD, koja broji 164 miliona.

Trenutni broj nazaposlenih radnika je nepoznat, jer su se neki od radnika koji su se prijavili za nadoknade prethodnih nedjelja, sada vratili na posao, s obzirom da su svih 50 država počele da ubalažavaju restuikcije, mada stepen ublažavanja varira od države do države, pa čak i od grada do grada.

Stopa nezaposlenosti u aprilu bila je 14,7 odsto, a ekonomski stručnjaci prognoziraju da bi u petak, kada vlada objavljuje podatke za maj, taj broj mogao da bude oko 20 odsto.

Međutim, usled masovnih protesta zbog smrti Afroamerikanca Georgea Floyda prilikom hapšenja prošle nedjelje u Minjeapolisu, i brojnih sukoba policije i demonstranata, problem nezaposlenih nije privukao veliku pažnju posljednjih dana.

Broj žrtava koronavirusa u SAD je prevazišao 109 hiljada, ubjedljivo najviše u svijetu, a zdravstveni stručnjaci predviđaju da će još desetine hiljada umrijeti u narednim mjesecima. Međutim, predsjednik SAD Donald Trump, koga u novembru očekuje borba za reizbor sa bivšim potpredsjednikom Joe Bidenom, predviđa veliki ekonomski oporavak.

Trump skoro nikad javno ne pominje strašno loše brojeve u vezi sa nezaposlenošću, ali je u srijedu poslao poruku preko Twittera:

“Sve sam više uvjeren da je naša ekonomija u ranim fazama snažnog povratka. Ne slažu se svi sa mnom, ali ja u to ne sumnjam. Pazite šta će biti u septembru, oktobru, novembru. Sljedeća godina biće jedna od najboljih ikad, a pogledajte berzu SADA!”

Međutim, koronavirus imao je ogroman uticaj na američku ekonomsku aktivnost, s obzirom da je blizu 30 kompanija podnijelo zahtev za zaštitu od bankrotstva u maju, dok su neke najavile da će se zauvijek zatvoriti.

Vlada tvrdi da se ekonomija smanjila za 4,8 odsto u prvom kvartalu, ali to je bilo prije nego što je postao poznat pun efekat pandemije, koji će se preciznije ogledati u podacima za period od aprila do juna.

Predsjedavajući američke Centralne banke Jerome Powell upozorio je da bi američka ekonomija mogla da prođe kroz višegodišnju recesiju ukoliko se ne usvoji dodatna pomoć radnicima, ali Trump i republikanski zakonodavci ne žele da razgovaraju o tome, dok se ne utvrdi koliko je već usvojena pomoć pomogla ekonomiji.

XS
SM
MD
LG