Linkovi

Broj nezaposlenih Amerikanaca i dalje na visokom nivou


A woman checks job application information in front of IDES(Illinois Department of Employment Security)/WorkNet center in Arlington Heights, Ill., Thursday, April 9, 2020.
A woman checks job application information in front of IDES(Illinois Department of Employment Security)/WorkNet center in Arlington Heights, Ill., Thursday, April 9, 2020.

U Sjedinjenim Državama je prošle nedjelje još milion i 300 hiljada radnika tražilo pomoć za nezaposlene, saopštio je Sekretarijat za rad dok se najveća svjetska ekonomija i dalje nalazi u teškoj situaciji zbog rekordnog rasta broja novozaraženih od koronavirusa.

Broj prijava za nadoknadu za nezaposlene je u nedjelji zaključno sa 11. julom pao 17. nedjelju za redom, ali samo za 10 hiljada u odnosu na prethodnu sedmicu. Najveći broj prijava bio je u martu, 6,9 miliona, ali je nedavni četvoronjedeljni prosjek i dalje istorijski visok - 1,4 miliona.

Vlada je saopštila da je oko 17,3 miliona radnika i dalje nezaposleno, iako su se milioni vratili na posao. Ukupno 51 milion Amerikanaca je u jednom trenutku dobijao nadoknadu za nezaposlene u protekla četiri mjeseca.

Sa rastom broja zaraženih u Americi, raste i broj prijava za pomoć u nekim državama koje su trenutno najviše pogođene, dok pada u onima gdje je situacija stabilnija.

Na Floridi, gdje se bilježi rekordan broj novozaraženih, udvostručio se broj nezaposlenih koji je tražio pomoć, dok se u Georgiji povećao za gotovo trećinu. Pomoć je tražio i veći broj nezaposlenih u Californiji, Arizoni i Južnoj Karolini.

Broj oboljelih od koronavirusa raste u 40 od 50 američkih država, a 22 su odlučile da odustanu od daljih planova za otvaranje ili da uvedu nove restrikcije.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG