Linkovi

Novih skoro tri miliona građana SAD prijavilo se za pomoć nezaposlenima


Ulaz za zaposlene u vašingtonskom hotelu Hajat - zatvorenom za goste (Foto: REUTERS/Jonathan Ernst)
Ulaz za zaposlene u vašingtonskom hotelu Hajat - zatvorenom za goste (Foto: REUTERS/Jonathan Ernst)

Skoro tri miliona građana Sjedinjenih Država prijavilo se za olakšice za nezaposlene u prvoj nedjelji maja, saopštio je američki Sekretarijat za rad. Uprkos tome što je cifra manja od broja građana (3,1 miliona ljudi) koji su za pomoć aplicirali u posljednjoj nedjelji aprila – trendovi pokazuju da nezaposlenost u SAD-u raste šestu nedelju zaredom, objavila je agencija Reuters.

Imajući u vidu podatke objavljene protekle nedjelje (33,5 miliona ljudi) – broj građana SAD-a koji nemaju zaposlenje premašio je 36 miliona.

Ekonomski stručnjaci sa kojima je razgovarala ta agencija procjenjuju da će broj nezaposlenih u tekućoj nedjelji doseći 2,5 miliona – što će biti poznato u izvještaju Sekretarijata za rad koji će ta državna agencija objaviti naredne sedmice.

„U posljednjoj smo fazi talasa otpuštanja – na prelazu smo između stanja prirodne katastrofe ka recesiji. Veliki dio američke ekonomije je naprosto izgubljen – nadam se da ćemo uspjeti to da prevaziđemo”, rekao je Džoš Rajt jedan od vodećih ekonomista konsalting kompanije Rajtsajd iz Njujorka.

U Sjedinjenim Državama je tokom aprila izgubljeno 20,5 miliona radnih mjesta. Taj ekonomski sunovrat stručnjaci upoređuju sa periodom Velike depresije tridesetih godina prošlog vijeka. Razlog su striktne mjere ograničenja koje su SAD, ali i druge države svijeta, primjenile kako bi suzbile globalnu pandemiju Covida 19.

Najveći broj radnih mjesta izgubljen je tokom mjeseca aprila – perioda koji dio stručnjaka označava najtežim još od Globalne ekonomske krize u prošloj deceniji.

Više od polovine američkih država pokrenulo je inicijative ponovnog pokretanja svojih ekonomija. Međutim, imajući u vidu da kompanije i fabrike ne posluju punim kapacitetom, strahujući od drugog talasa Covida 19, ekonomski stručnjaci ne predviđaju značajnija poboljšanja na tržištu rada.

Dio američkih kompanija tu situaciju kompenzuje odobrenom pomoći, ukupnog iznosa od tri hiljade milijardi dolara, koju koriste za isplatu zarada zaposlenima. Međutim, mnoštvo manjih preduzeća, zbog krize, moralo je da prekine svoj rad – čime je veliki broj od ukupno 21,4 miliona radnika faktički ostavljen na cjedilu.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG