Linkovi

Manja nezaposlenost u SAD u maju, ali i dalje visokih 13,3 odsto


Radnja reklamira popuste u Cleveland, Ohio.
Radnja reklamira popuste u Cleveland, Ohio.

Stopa nezaposlenosti u Sjedinjenim Državama u maju je neočekivano pala na i dalje visokih 13,3 odsto, nakon što su američke države počele da ublažavaju restriktivne mjere uvedene da bi se suzbilo širenje koronavirusa, a biznisi počeli da vraćaju radnike na posao, prenosi agencija AP.

Ekonomisti su nedjeljama upozoravali da bi stopa nezaposlenosti u maju mogla da dostigne 20 odsto ili više.

Vlada je u petak saopštila da je prošlog mjeseca dodato 2,5 miliona poslova što je dovelo da pada stope nezaposlenosti, koja je u aprilu bila 14,7 odsto.

Predsjednik Donald Trump je povodom novog izvještaja o radnim mjestima proglasio pobjedu na Twitteru.

Ekonomisti su očekivali nove gubitke radnih mjesta, ali pozitivan izvještaj za maj sugeriše da su hiljade radnji, restorana, teretana i kompanija počele da se otvaraju i ponovo zapošljavaju brže nego što su mnogi analitilčari predviđali.

Međutim, i dalje se postavlja ključno pitanje za biznise i nezaposlene radnike: Koliko će oporavak biti brz? Da bi se zapošljavanje stabilizovalo, vjerovatno je potrebno da građani počnu da obnavljaju svoje potrošačke navike, koje su imali prije izbijanja pandemije koronavirusa, piše AP.

Prema izvještaju Sekretarijata za rad, devetu nedjelju za redom je smanjen broj ljudi koji se prijavljuju za pomoć za nezaposlene.

Ukupni gubitak radnih mjesta produbio je ekonomske podele u Americi: Stopa nezaposlenosti za bijelce u maju je bila 12,4 odsto, za Hispance 17,6, a za Afroamerikance 16,8 odsto.

Čak i sa iznenađujućim dobicima u maju, možda će proći mjeseci prije nego što oni koji su izgubili posao u aprilu i martu počnu ponovo da rade. Prema procjenama nekih ekonomista, stopa nezaposlenosti mogla bi da bude dvocifrena do poslije predsjedničkih izbora u novembru i naredne godine.

Ulični protesti zbog smrti Georgea Floyda, koji su doveli do vandalizma i pljački u desetinama gradova, nisu uticali na podatke objavljene u petak, koji su prikupljeni sredinom maja. Međutim, zatvaranje radnji zbog nemira moglo bi da bude uračunato u izveštaju za juni.

XS
SM
MD
LG