Linkovi

Počinju pregovori o novom paketu finansijske pomoći Amerikancima


People who lost their jobs are reflected in the door of an Arkansas Workforce Center as they wait in line to file for unemployment following an outbreak of the coronavirus disease (COVID-19), in Fort Smith, Arkansas.
People who lost their jobs are reflected in the door of an Arkansas Workforce Center as they wait in line to file for unemployment following an outbreak of the coronavirus disease (COVID-19), in Fort Smith, Arkansas.

Predstavnici demokrata u Kongresu bi u utorak trebalo da se sastanu sa zvaničnicima u Bijeloj kući u sklopu pregovora o novom paketu finansijske pomoći Amerikancima zbog pandemije koronavirusa. Ipak, dogovor je neizvjestan pošto je Washington podijeljen.

Iza zatvorenih vrata razgovaraće predsjedavajuća Predstavničkog doma Nancy Pelosi i lider demokrata u Senatu Chuck Schumer, šef Trampovog kabineta Mark Meadows i sekretar za finansije Steven Mnuchin.

Razgovori o novom paketu pomoći se vode u trenutku kada se u SAD, prosječno, dnevno registruje više od 66 hiljada novih slučajeva oboljelih od koronavirusa, a federalne isplate od 600 dolara nedjeljno milionima nezaposlenih ističu krajem jula.

Nancy Pelosi
Nancy Pelosi

Ali, demokrate i republikanci tek treba da postignu konsenzus o tome koliko će novca odobriti za pomoć Amerikancima.

Prije nekoliko mjeseci Bijela kuća i Kongres odobrili su paket pomoći od tri hiljade milijardi dolara, u dogovoru obje stranke.

Međutim, sada se predsjednik Donald Trump i republikanci s jedne, i demokrate s druge strane, spore oko toga šta je prioritet u pandemiji i šta Kongres treba prvo da usvoji prije nego što u avgustu ode na ljetnju pauzu.

Šta žele republikanci, a šta demokrate?

US Capitol
US Capitol

Trump se u ponedeljak sastao sa predstavnicima republikanaca u Kongresu Mitchom McConnellom​ i Kevinom McCarthyjem​ i saglasili su se da novi paket pomoći treba da se fokusira na povratak djece u škole, povratak na posao i vakcine.

"Želimo da omogućimo da se ljudi bezbjedno vrate na posao. Uvešćemo poreske olakšice za poslodavce da vrate radnike na posao", rekao je sekretar za finansije Steven Mnuchin.

Lider republikanaca u Senatu Mitch McConnell želi da se u paketu pomoći nađe i stavka da vlasnici lokala budu zaštićeni od potencijalnih tužbi mušterija koje se zaraze koronavirusom.

Predsjednik Donald Trump se zalaže za privremeno ukidanje poreza na plate od 7,65 odsto - što bi odgovaralo onima koji rade, ali ne bi imalo nikakvog efekta na 17 miliona nezaposlenih koji ne primaju platu.

Demokrate, s druge strane, žele da se nastavi sa isplatom federalne pomoći od 600 dolara nedjeljno nezaposlenima do kraja godine i da se veća pomoć obezbjedi lokalnim vladama.

Međutim, republikanci žele da završe sa isplatama pomoći za nezaposlene jer tvrde da ih to demotiviše da se vrate na posao i da mnogi sada dobijaju više novca nego kad rade.

Neki predstavnici u Kongresu predložili su kompromisno rješenje - da se nastavi sa isplatama, ali da one budu između 200 i 400 dolara nedjeljno.

Mitch McConnell
Mitch McConnell

McConnell želi da bude odobreno ukupno hiljadu milijardi dolara pomoći, dok demokrate hoće da ovaj paket bude veći od tri hiljade milijardi, koliko je bio prethodni paket.

Predsjednik Donald Trump izjavio je za Fox News da želi da vlasnici poslova budu zaštićeni od potencijalnih tužbi mušterija koje su se zarazile koronavirusom, a rekao je i da možda neće potpisati prijedlog pomoći ukoliko ne bude sadržao privremeno ukidanje poreza na plate.

Iako nema dogovora o paketu pomoći, postoji načelni dogovor demokrata i republikanaca da se izdvoje sredstva budući da Kongres ide na ljetnju pauzu, a federalna pomoć ističe krajem jula.

Ipak, pitanje je koliko je verovatno da će se bilo kakav dogovor postići u politički podeljenom Vašingtonu tri meseca pred izbore.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG