Linkovi

Merkel se protivi novim granicama na Zapadnom Balkanu


Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvidzić i njemačka kancelarka Angela Merkel govore na press konferenciji nakon sastanka, Berlin, 13. august 2018.
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvidzić i njemačka kancelarka Angela Merkel govore na press konferenciji nakon sastanka, Berlin, 13. august 2018.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je saopštila da je nedodirljiv teritorijalni integritet zemalja Zapadnog Balkana.

„I to treba svaki put iznova ponoviti zato što postoje neke tendencije da se razgovara o granicama, a to ne može da se radi”, rekla je Merkel, dodavši da postoji evropska perspektiva za sve države Zapadnog Balkana.

Posljednje vrijeme dosta se govori o „korekciji granica” Kosova i Srbije.

Merkel je o granicama na Zapadnom Balkanu govorila nakon sastanka sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem u Berlinu.

Merkel od BiH očekuje da dostavi odgovore na dodatna pitanja na Upitnik Evropske komisije, ali da se i aktivira Akcioni plan za članstvo BiH u NATO u ovoj godini.

Kako je rekla njemačka kancelarka, BiH mora ojačati borbu protiv korupcije, organizovanog kriminala i terorizma, dodavši da po tom pitanju ne smije biti pravnih praznina u bh. krivičnom zakonu.

Kao važan ekonomski partner BiH, Njemačka može direktnim investicijama pomoći BiH kako omladina imala perspektivu, navela je Merkel.

„Ukazali smo na to da za naša preduzeća, pitanje pravne zaštite jeste od velikog značaja”, rekla je Merkel.

Zvizdić je ponovio prioritete Vijeća ministara BiH: evropske i NATO integracije, ekonomski razvoj, te jačanje pravne države i pitanje sigurnosti.

„Evropski put je najznačajniji spoljno-politički prioritet za koji ne postoji alternativa u BiH”, rekao je Zvizdić.

Pred BiH su narednom periodu brojne reforme koje će morati biti završene, rekao je Zvizdić. Dodao je da njemačke firme u zapošljavaju nekoliko hiljada ljudi.

Govoreći o granicama na Zapadnom Balkanu, Zvizdić je rekao da smatra da je „arhitektura granica na Zapadnom Balkanu definisana, riješena”.

XS
SM
MD
LG