Linkovi

EU PLAN ZA ZAPADNI BALKAN: Ako ispuni uvjete BiH će 2019. godine biti odobren status zemlje kandidatkinje za članstvo


Map West Balkans EU (newslettereuropean.eu)
Map West Balkans EU (newslettereuropean.eu)

Evropska Komisija objavila je Strategiju pridruživanja Zapadnog Balkana EU. Strategija obuhvata zemje bivše Jugoslavije i Albaniju.

Strategija o proširenju na Zapadni Balkan se sastoji od šest inicijativa u kojima je 57 konkretnih radnji koje, kako je, u predstavljanju najavio Johannes Hahn, komesar za proširenje EU - tek treba da se dese.

Jedna od pomenutih oblasti je i pomirenje te dobrosusjedski odnosi a objavljeni letak govori o težnji ka tri glavna cilja: stabilne institucije, funkcionalno tržište te sposobnost provedbe odluka.

Kao osnova za takav sistem navedena je vladavina prava, zakona i dobrog vladanja koji u zemljama Zapadnog Balkana trebaju biti "značajno poboljšani".

Strategija se odnosi na dio kontinenta sa populacijom od 18 miliona.

Vremenski rokovi

Kada su u pitanju vremenske odrednice Frederica Mogherini, visoka predstavnica EU za vanjsku politiku, izjavila je da se radi o realnim perspektivama, a ne o rokovima.

Najbrži put prema članstvu u EU, prema predstavljenoj Strategiji, imaće Srbija i Crna Gora. Obje zemlje su već u fazi prilagođavanja zakonodavstva evropskim normama kroz sistem pregovora o 35 poglavlja. Ukoliko u pregovorima ne bude zastoja realno je očekivati pristup EU nakon 2025.

Albanija, Makedonija i BiH zaostale su na svom evropskom putu. Makedonija i Albanija čekaju na datum početka pristupnih pregovora a BiH status kandidatkinje.

Za Bosnu i Hercegovinu konkretno, strategija planira da ona 2019. dobije status kandidatkinje za članstvo u EU. Nakon toga očekuje se otvaranje pristupnih pregovora o prilagodbi domaćeg zakonodavstva evropskim propisima.

Specijalni predstavnik EU i šef delegacije u BiH Lars-Gunnar Wigemark, komentaršišući Strategiju, u Sarajevu je, prenosi RFE, naglasio kako je utakmica otvorena i bez konkretnih rokova, uz objašnjenje da su bitni rezultati a ne kalendarski termini.

"To je ono što je značajna razlika koju ova Strategija donosi: svi će biti jednako

Lars-Gunnar Wigemark, Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU
Lars-Gunnar Wigemark, Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU

tretirani. Naravno da su neke zemlje dalje odmakle, ali što se tiče sustizanja i ostvarivanja napretka, znamo iz ranijih iskustava da se te stvari itekako mogu promijeniti. Bivša jugoslovenska republika Makedonija već jako dugo ima status kandidata, ali do nedavno nije napravila značajniji napredak. Bosna i Hercegovina je prije deset godina bila u situaciji da ostvari pravi napredak, ali je došla do zastoja. Dakle, svaki dan vam je nova utrka, i to utrka ka vrhu a ne prema dnu", rekao je Wigemark.

Uslovi

Sve zemlje koje se nadaju priključenju Evropskoj Uniji upozorene su da u uniju

Johannes Hahn - European Neighbourhood Policy & Enlargement Negotiations
Johannes Hahn - European Neighbourhood Policy & Enlargement Negotiations

neće moći unijeti i međusobne granične sporove. Sporna granična pitanja moraju biti riješena prije ulaska u evropsku integraciju, poruka je koju je zainteresiranim zemljama poslao Predsjednik Evropske komisije Jean - Claude Juncker.

Tu poruku je potcrtao i Johannes Hahn, komesar za proširenje, koji je naglasio da države Unije nikada neće prohvatiti neku članicu ako ona nije riješila svoje bilateralne odnose.

"Sa novim pristupom, podržanim konkretnim mjerama, mi jačamo proces proširenja koji zahtijeva kredibilne napore i reforme, posebno u cilju jačanja vladavine prava", naglasio je komesar Hahn.

Odgovornost za napredak je i dalje ostala na vladama zamalja Zapadnog Balkana, a Evropska Unija najavila je i još konkretniju prisutnost EU u zainteresiranim zemljama i to na osnovu zasluga.

Bosnu i Hercegovinu, sudeći prema strategiji, očekuju veliki izazovi u obračunu sa korupcijom i poboljšanju javne uprave generalno.

Proces pristupanja zemlje Evropskoj Uniji vizuelno je prikazala Direkcija za evropske integracije BiH.

Nakon što pošalje odgovore na Upitnik, BiH će čekati AVIS - mišljenje zemalja Unije koje zemlju praktično prihvata ili odbacuje kao kandidatkinju.

U prošlosti, negativno mišljenje o članstvu dobili su Maroko i Turska.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG