Linkovi

Weber: Od razmjene teritorija nema ništa, jer je Berlin protiv


Zastave Srbije i Kosova
Zastave Srbije i Kosova

"Lobiranje Beograda za varijante podjele, neće piti vodu", ocjenjuje Bodo Weber.

Osvrćući se na otvoreno priznanje srpskog predsjednika Aleksandra Vučića da se zalaže za razgraničenje sa kosovskim Albancima, sagovornici Radija Slobodna Evropa (RSE) ocjenjuju da takva solucija neće proći ni u Briselu, ni među vodećim članicama Evropske unije (EU) i da bi ona zaustavila eurointegraciju Srbije.

Cijela priča o razgraničenju za koje se Vučić zalaže nije nova, predsjednik Srbije se u razgovorima iza zatvorenih vrata sa zvaničnicima najuticajnijih zapadnih zemalja za nju bori već godinu dana, ali od te sulude ideje, uprkos popuštanju Washingtona, nema ništa, ona je osuđena na propast jer je Njemačka protiv podjele i razgraničenja, pa bi zaustavila put Srbije u EU ako bi Beograd nastavio da radi na takvom planu, kaže za RSE Bodo Weber, viši saradnik Savjeta za politiku demokratizacije iz Berlina.

"Njemačka pozicija je čvrsta i uistinu nema smisla priča o podjeli, podjele neće biti. Njemačka cijeli dijalog Beograda sa Prištinom zasniva na perspektivi članstva Srbije u EU, kojeg nema bez Njemačke. Prema tome, cijela ta ideja je već od početka bila suluda i ostaje suluda", kategorično tvrdi Veber.

"Hoćemo jasne granice, a ne provizorijum kao što je danas u kome nam jedno piše, a sasvim drugo imamo na terenu", izjavio je Vučić. On je tako za Novosti obrazložio svoju izjavu o razgraničenju sa Kosovom o kojoj je govorio dva dana ranije u Šidu.

Vučić je rekao da ne želi da iznosi neke stvari i o čemu pregovara sa zvaničnicima Prištine, jer bi tako, kako je rekao, otvorio karte Srbije.

Moskva ostaje dosljedna kada je u pitanju Kosovo, izjavila je u Beogradu portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. Na konferenciji za novinare poslije razgovora sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem, ona je rekla da Rezoluciju 1244 Savjeta bezbjednosti UN "niko nije ukinuo" i da se Rusija zalaže za poštovanje međunarodnog prava.

Na pitanje hoće li Rusija imati problem sa promjenom granica na Balkanu, povodom prijedloga o podjeli Kosova i razgraničenju, Zaharova je rekla da je "to više pitanje za srpske državljane".

"Izvinite, možda nije u redu da se na pitanje odgovara pitanjem, ali mi se to čini logičnim: Da li ćete vi imati problema sa tim? To je pitanje za Srbiju i Srbe, a ne za Rusiju. Da li ćete vi, građani Srbije – to je pitanje za vas – imati sa tim problem", odgovorila je pitanjem Zaharova.

Zaharova: Da li ćete vi (Srbija) imati problema sa tim?
Zaharova: Da li ćete vi (Srbija) imati problema sa tim?

Prijedlog o razgraničenju odraz je želje za pronalaženjem kompromisnog rješenja za Kosovo i ne treba ga tumačiti kao slabost, rekao je šef srpske diplomatije Ivica Dačić, nazivajući licemjerima one koji se protive promjeni granica.

"Kako nije sramota sve ove što govore o tome da nema promjena granica?! Pa, oni su našu granicu srušili, nas su bombardovali da bi srušili granicu Srbije, a sad su se sjetili da nema više promjena granice. Ma, slušajte: Otvorili ste Pandorinu kutiju, gotovo je, kraj, nema više o tome da se govori. Kako vas nije sramota, licemjeri jedni?!", naglasio je Dačić na konferenciji za novinare s direktoricom Departmana za informisanje i štampu Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marijom Zaharovom.

Kazao je da to važi i za Makedoniju, koja se sada, kada su njima zakucali na vrata, sjetila da nema promjena granica

Veliki problem je u tome što se ne zna tačno šta pod razgraničenjem podrazumijeva, komentariše politički komentator Boško Jakšić izjavu predsjednika Srbije da se zalaže za razgraničenje sa kosovskim Albancima.

Takvo rješenje ne daje stabilnost na dugi rok, kaže Jakšić za RSE, podsjećajući da je srpski šef diplomatije prije godinu dana lansirao ideju podjele Kosova i razgraničenja, što je zapravo bio Vučićev probni balon, da bi Vučić sada i sam rekao da mu je to najomiljenije rješenje.

Jakšić ne vjeruje da bi se takvim rhešenjem išta dobilo.

"To je pokušaj pravljenja etnički čistih teritorija, dakle, juga Srbije koji bi bio potpuno srpski i Kosova, koje bi trebalo da bude etnički čisto albansko. Međutim, šta će biti sa Srbima južno od Ibra? Oni ostaju bilo kakvom varijantom razgraničenja, podele ili korekcije granica prepušteni sebi", ukazuje Jakšić.

Jakšić: Pokušaj pravljenja etnički čistih teritorija
Jakšić: Pokušaj pravljenja etnički čistih teritorija

Vučić se zalaže za rješenje kojim će se izbjeći rat u budućnosti, izjavio je za Radio-televiziju Srbije (RTS) generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković, a onima koji su za status kvo, u očekivanju nekakvih boljih vremena, poručio je da su prošla vremena kada je vreme radilo za Srbiju.

"Mi smo opciju čekanja proverili u poslednjih 19 godina. Mi 19 godina čekamo da nam neko drugi donese rešenje", kazao je Selaković.

'Popuštanje prvobitne američke pozicije'

Nekoliko dana prije nego što je rekao da se zalaže za razgraničenje, Vučić je na konferenciji za novinare poručio onima koji neće etničku granicu sa kosovskim Albancima, da se spreme da za 40 godina brane Vranje.

Znači li ovo da predsjednik Srbije pod razgraničenjem podrazumijeva razmjenu juga Srbije, odnosno, Preševske doline, za sjever Kosova?

Bošku Jakšiću takva pretpostavka izgleda logično.

"To bi bila ta razmena teritorija na neki način i onda samo fali još zid koji deli Izraelce i Palestince. Ne vidim u tome neko dugoročno rešenje", kaže Jakšić koji upozorava da bi takvo rješenje donijelo i preseljavanje stanovništva.

Jakšić ocjenjuje i da bi takvo rješenje bilo put kolizije sa Zapadom.

"I sa Evropskom unijom, i sa Amerikancima, a rekao bih i sa nekom zdravom političkom logikom jer nije teško pretpostaviti šta ta vrsta podela i razmena teritorija može da izazove u ovom regionu. Možda je simptomatično što je Dačić bio taj ko je promovisao ovu ideju jer ona može da odgovara samo Rusima jer je to neka vrsta rešenja koje sankcioniše Krim i Osetiju i Abhaziju", ocjenjuje Boško Jakšić.

Upitan šta znači stav State Departmenta i američkih ambasada u Prištini i Beogradu da dvije strane treba da predlože rješenje i da budu kreativne i fleksibilne, Bodo Weber kaže da je očigledno da je došlo do popuštanja prvobitne američke pozicije, iako nije jasno sa kog nivoa te posljednje poruke dolaze, ali da to neće ništa promijeniti u njemačkoj poziciji.

"Nije objašnjeno šta ona znači, odakle je došla, je li došla iz State Departmenta ili sa nekog višeg nivoa, ali očigledno je tu došlo u zadnjih mjesec-dva do nekakvog slabljenja prethodne pozicije. To, međutim, ovdje ništa ne mijenja jer njemačka pozicija se neće mijenjati, prema tome – cijelo to, sad već jednogodišnje, lobiranje Beograda za nekakve varijante podjele, razmjene teritorija, jednostavno neće piti vodu jer Njemačka to neće podržati, pa samim tim nema ni ulaska Srbije u Evropsku uniju. Dakle, time je ta priča osuđena na propast. Čak i promjenama pozicije Washingtona tu se ništa ne mijenja", zaključuje njemački ekspert za Zapadni Balkan, Bodo Weber.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG