Linkovi

Tači: Korekcija granica podrazumijeva pripajanje Preševske doline


Predsjednik Kosova Hašim Tači na današnjoj konferenciji za novinare u Prištini
Predsjednik Kosova Hašim Tači na današnjoj konferenciji za novinare u Prištini

Predsjednik Kosova Hašim Tači rekao je da je zahtjev Albanaca iz Preševa Medveđe i Bujanovca postao institucionalizovan i da će ga predstaviti međunarodnoj zajednici i u briselskom dijalogu.

On je ponovio da korekcija granice Kosova ne podrazumijeva ni podjelu, ni razgraničenje, ni autonomiju, već pripajanje Preševske doline Kosovu.

Predsjednik Kosova Hašim Tači rekao je na konferenciji za novinare da su veoma male šanse da Srbija i Kosovo postignu konačan sporazum o normalizaciji odnosa, ali treba iskoristiti svaku mogućnost.

Na pitanje da prokomentariše izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da će jedno od najvažnijih pitanja u okviru budućeg sporazuma o normalizaciji odnosa biti pitanje imovine - privatne, društvene, imovine crkve i privrednih subjekata koji su registrovani izvan Kosova, Tači je kazao da o pitanju imovine do sada nije bilo nikakvih razgovora.

Imovina Kosova je kosovska. Sva prava koja su zagarantovana ustavom i zakonima Kosova i njegovim dokumentima u najafirmativnijem mogućem smislu će se poštovati, ali poštujem legitimno interesovanje Srbije za srpske građane Republike Kosovo”, rekao je Tači.

Prema Tačijevim riječima, ključni cilj dijaloga u Briselu je postizanje međudržavnog sporazuma o normalizaciji, recipročnom priznavanju i pomirenju mirnim putem. Njegov najnoviji prijedlog je - kako kaže - korekcija granice sa Srbijom u skladu sa zahtjevom Albanaca iz Preševa, Medveđe i Bujanovca, da se ova mjesta pripoje Kosovu.

Preševo (Foto: VOA/P. Walter Wellman)
Preševo (Foto: VOA/P. Walter Wellman)

„Moja težnja nije promjena granice nego je korekcija granice. Imamo oko 400 km dužinu granice koja treba da se reši demarkacijom između Kosova i Srbije. Korekcija granice podrazumijeva potpuno pripajanje Preševa Bujanovca i Medveđe Republici Kosovo. To treba da bude regularan, transparentan i miran proces, između Kosova i Srbije, i ukoliko budemo imali obostranu saglasnost, onda niko neće moći da bude protiv toga“, poručio je predsjednik Kosova.

Tači je istakao da korekcija granice ne podrazumijeva podjelu Kosova, razmjenu teritorija, niti autonomiju za Srbe. On će - kako je kazao - zahtjev Albanaca iz Preševa, Medveđe i Bujanovca, koji je kako kaže sada institucionalizovan, predstaviti međunarodnoj zajednici, ali i tokom briselskog dijaloga.

„Albanci iz Preševske doline treba da uživaju svoja prava u potpunosti, a što da ne i pripajanje Kosovu. To ne donosi strah nego nove mogućnosti. Oko 12.000 ljudi se iselilo odatle, a mogu da zamislim šta može da se dogodi poslije jedne decenije. Sve će biti manje građana ili maksimalnog smanjenja broja Albanaca koji žive tamo, a zatim će biti veoma kasno. Ono što me raduje jeste da imamo volju građana Kosova, 91 odsto građana Kosova podržava pripajanje Preševa, Medveđe i Bujanovca Kosovu, a 98 odsto građana iz Preševske doline izražava volju o pripajanju Kosovu. Treba samo da poštujemo volju građana Kosova i Preševske doline“, kazao je Hašim Tači.

Na pitanje novinara da li bi po principu volje građana i Srbi sa Kosova posebno oni na sjeveru mogli da podnesu zahtjev njemu ili predsjedniku Srbije da se sjever Kosova pripoji Srbiji, Tači nije konkretno odgovorio rekavši da Kosovo ima svoj Ustav i zakone i da je svoju kako je kazao širokogrudost pokazalo dokumentom Martija Ahtisarija i da on ne može da govori ni u čije ime, već da su njegovi napori usmjereni na konsolidaciji i jačanju države Kosovo.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG