Linkovi

Jim Mattis: Sjedinjene Države bit će snažnije prisutne na Balkanu


Crnogorski ministar obrane Predrag Bošković, američki ministar obrane James Mattis i hrvatski ministar obrane Damir Krstičević, Zagreb, 13. juli 2018.
Crnogorski ministar obrane Predrag Bošković, američki ministar obrane James Mattis i hrvatski ministar obrane Damir Krstičević, Zagreb, 13. juli 2018.

U Zagrebu je održan sastanak Američko-jadranske povelje, obrambene integracije koja okuplja pet zemalja regije članica NATO-a i tri zemlje promatrače. Sjedinjenje Države nastaviti će jačati svoja savezništva i partnerstvo u regiji, poručio je američki ministar obrane James Mattis.

„Povijest pokazuje da smo snažniji ako zajedno radimo u obrani zajedničkih demokratskih vrijednosti i uređenog međunarodnog poretka,“ poručio je američki ministar obrane James Mattis na skupu Američko-jadranske povelje, integracije osnovana sa ciljem da ubrza euroatlanski put zemalja jugoistoka Europe.

„Sjedinjenje Države nastaviti će jačati svoja savezništva i partnerstvo u regiji. Nismo naivni i svjesni smo da bi neki koji nisu ovdje željeli da mi danas ne uspijemo u našim naporima. Oni koji nas iz svojih interesa žele razjediniti neće uspjeti. Današnji susret dokaz je zajedničke posvećenosti prosperitetu i sigurnosti ove regije i snažne transatlantske povezanosti.“

Kako je službeno priopćeno, na susretu se razgovaralo o konkretnim koracima u cilju ubrzanja integracije preostalih država aspirantica iz jugoistočne Europe u NATO, sigurnosnoj situaciji u regiji te pravednijoj raspodjeli tereta obrambenih izdvajanja između Sjedinjenih Država i Europe.

„Ovo partnerstvo producirati će jači NATO savez, ali i jači Balkan“, poručila je makedonska ministrica obrane i vicepremijerka Radmila Sjekjeninska-Jankovska, zadovoljna zbog jučerašnje pozivnice njenoj zemlji u NATO. „Ova inicijativa funkcionira zato što smo jedni drugima najbolji prijatelji i saveznici, i izvan i unutar Alijanse“, naglasila je.

„U zadnjih godinu dana Makedonija je iskoristila podršku i pomoć i Hrvatske i Crne Gore i Albanije i ostalih u regionu kako bi se spremila za članstvo u NATO-u, i to pokazuje da je region bolji, jači i složniji nego što smo ikad bili, i to je jedna vrednost A5 inicijative.“

Ona je dodala da je ova inicijativa bila uspješna i zbog snažne i vidljive američke potpore.

Na novinarsko pitanje o ulozi Rusije u Makedoniji i regiji, ona je kazala da je Makedonija za dobru suradnju sa Rusijom, ali da strateške odluke donosi sama, a to su NATO i Europska unija. Ona je podsjetila da je Grčka pred nekoliko dana odlučila protjerati nekoliko ruskih diplomata, upravo zbog toga što su nastojali omesti implementaciju dogovora Grčke i Makedonije oko imena, dogovora koji je ovoj zemlji i omogućio poziv u NATO.

Zamoljen da pojasni pojasnio o čemu se razgovaralo pod općom temom utjecaja vanjskih faktora na sigurnost u regiji, aktualni predsjedavajući Inicijative, crnogorski ministar obrane Predrag Bošković je za naš program kazao kako je ovaj prostor i kroz povijest bio polje sukoba interesa globalnih igrača.

„Crna Gora je na svojoj koži to najbolje posjetila, kada smo čak imali pokušaj terorizma da bi se zaustavio crnogorski put u NATO. Činjenica je da se opet podgrijava atmosfera u Makedoniji koja je jučer dobila pozivnicu za članstvo u NATO-u. Mi ćemo sa njima podijeliti sva ona iskustva koja smo mi imali iz tog perioda, tako da sam optimista i i oni mogu prći bez nekih većih problema ovo malo što im je preostalo do punopravnog članstva u NATO-u.“

Voditelj kosovskog izaslanstva, kosovski vicepremijer Enver Hoxhaj je u izjavi za naš program kazao kako je on na susretu zatražio snažniju potporu Inicijative i Sjedinjenih Država za nastavak i dovršetak transformacije Kosovskih sigurnosnih snaga u oružane snage i podsjetio na kosovski zahtjev za punopravnim članstvom u Američko-jadranskoj povelji. Kako je primljeno njegovo spominjanje punopravnog članstva?

„Imali smo potporu svih koji su sudjelovali na skupu, i mislim da je do punopravnih članova Inicijative da nam pošalju pozivnicu što je prije moguće. Ne očekujem da će do toga proći puno vremena.“

Hrvatski ministar obrane Damir Krstičević, koji je zajedno sa Mattisom doputovao u Zagreb sa summita NATO-a u Bruxellesu, također je izrazio zadovoljstvo sastankom i najavio da je sa Mattisom nastavio razgovore o mogućoj nabavi američkih helikoptera Black Hawk za hrvatske Oružane snage. Kako je Srbija jedan od promatrača u Američko-jadranskoj inicijativi, a kako je srpskom ministru obrane Aleksandru Vulinu zabranjen ulazak u Hrvatsku zbog držanja huškačkih govora, on je kazao kako je poziv za današnji sastanak upućen državnom tajniku u Ministarstvu obrane Srbije, međutim da se on - nije pojavio.

„Zašto nije – to trebate pitati Republiku Srbiju.“

Američko-jadransku povelju osnovale su 2003. godine Sjedinjene Države, Hrvatska, Albanija i Makedonija, a 2008. priključile su joj se BiH i Crna Gora. Promatrači u inicijativi su Slovenija, Kosovo i Srbija.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG