Linkovi

Advokati Huntera Bidena kažu da su tužioci odbili sporazum o priznanju krivice


Hunter Biden
Hunter Biden

Advokati Huntera Bidena rekli su u sudskom podnesku kasno u nedjelju da su tužioci odustali od sporazuma o priznanju krivice kojim bi se riješile optužbe za porez i oružje protiv predsjednika SAD-a, dok njegov otac traži reizbor.

Federalni tužioci Delawarea rekli su u petak da bi Hunter Biden mogao biti upućen na krivično suđenje nakon što su pregovori o priznanju krivice propali.

Američka okružna sutkinja Maryellen Noreika odbacila je predloženi sporazum o izjašnjavanju o krivici u julu, izražavajući zabrinutost zbog njegove zakonitosti i obima imuniteta ponuđenog Hunteru Bidenu.

Prema tom predloženom dogovoru, Hunter Biden bi se izjasnio krivim za neplaćanje poreza na prihod od 1,5 miliona dolara između 2017. i 2018. i sklopio bi poseban odgođeni sporazum o krivičnom gonjenju za ilegalno posjedovanje vatrenog oružja uz korištenje droge, što je krivično djelo.

Republikanci u Kongresu pokreću mogućnost opoziva američkog predsjednika Joea Bidena zbog poslovanja njegovog sina i optužuju Ministarstvo pravde da mu je dalo "povlaštenu nagodbu".

Američki državni tužilac Merrick Garland negirao je republikanske optužbe za favorizovanje.

On je u petak unaprijedio američkog tužioca Delawarea Davida Weissa, kojeg je imenovao bivši predsjednik Donald Trump, koji istražuje slučaj od 2019. godine, u status specijalnog tužioca, što mu daje dodatna ovlaštenja.

Ako dođe do suđenja, predsjednik će voditi kampanju za reizbor u novembru 2024, vjerovatno protiv bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, jer se njegov sin suočava s krivičnim gonjenjem.

Trump, republikanac, iduće godine će se suočiti s tri vlastita krivična suđenja.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG