Linkovi

Šta dalje čeka Bidenovog sina pred sudom i da li može da ide u zatvor?


Hunter Biden (u sredini) ispred suda 25. jula 2023.
Hunter Biden (u sredini) ispred suda 25. jula 2023.

Dogovor o priznanju krivice Huntera Bidena za utaju poreza, nije odobren od strane sudije na ročištu i srijedu i sada se postavlja pitanje šta će se dalje dešavati u procesu protiv njega. Istovremeno republikanci u Kongresu žele da krenu dalje sa istragom o predsjednikovom sinu.

Hunter Biden je u srijedu trebalo da prizna krivicu za utaju poreza. Ali, sudija Merilin Noreika -koju je imenovao bivši predsjednik Donald Trump - izrazila je sumnju u dogovor o priznanju krivice i uslove pod kojima je postignut, kao i u drugi dogovor koji bi mu omogućio da izbjegne krivično gonjenje u slučaju posjedovanja oružja.

Dogovori o priznanju krivice su rezultat pregovora advokata odbrane i tužilaštva, traju mjesecima i neobično je da se sudije sa time ne slože.

Šta će se dalje dešavati na sudu?

Sudija je dala objema stranama 30 dana da se izjasne o njenim primjedbama na dogovore.

Bidenovi advokati i tužioci će sada nastaviti da pregovaraju o sporazumima i pokušati da ih promijene tako da uvaže zahtjeve sudije.

"Ili će uspjeti da se usklade ili će dogovori propasti", kaže Džesika Tilipman sa pravnog fakulteta Univerziteta Džordžtaun.

Ako dogovor o priznanju krivice propadne, moglo bi da počne suđenje.

Portparolka Bijele kuće Karin Žan-Pjer rekla je da predsjednik SAD ne bi abolirao svog sina ako bude osuđen.

Da li će Hunter Biden izbjeći zatvor?

Čak i ako sudija prihvati dogovor o priznanju krivice, može da izrekne zatvorsku kaznu Bidenu. Tužilaštvo je ranije objavilo da bi tražilo uslovnu kaznu, ali sudija može da odluči i suprotno tome.

Dvije tačke optužnice za utaju poreza nose do godinu dana zatvora.

Sudija se nije izjasnila da li je spremna da prihvati prijedlog za uslovnu kaznu.

"Ne mogu da predvidim da li je to primjerena kazna ili ne, ne mogu to sada da kažem", rekla je Noreika.

Šta se dešava u Kongresu?

Neuspjeh dogovora o priznanju krivice dao je vjetar u leđa republikanskoj većini u Predstavničkom domu, koja pokušava da poveže njegove upitne poslovne dogovore sa predsjednikom SAD.

"Sudija je pauzirala primjenu sporazuma o priznanju krivice, mislim da je to napredak i da daje kredibilitet onome što mi radimo", kazao je predsjednik Odbora za nadzor, republikanac Džejms Komer i dodao da je važno rasvijetliti ulogu predsjednika.

Komer je na čelu odbora koji istražuje poslove Huntera Bidena. Do sada je dobio hiljade dokumenata o finansijama porodice Biden.

Nedugo pošto je Hunter Biden postigao dogovor o priznanju krivice, Komer je sa predsjednicima drugih odbora pokrenuo širu istragu povodom navoda dvojice agenata Poreske uprave da se Sekretarijat za pravosuđe nepropisno miješao u njihov posao.

Jedna od tvrdnji je i da je federalni tužilac koji je vodio slučaj protiv Huntera Bidena, tražio da mu se da status specijalnog tužioca, kako bi mogao da premjesti slučaj iz države Delaver u drugu saveznu državu.

Sekretarijat za pravosuđe je to demantovao, ali republikanci su nastavili sa istragom i tražili da tužilac svjedoči pred Kongresom. Sekretarijat za pravosuđe je to odobrio.

XS
SM
MD
LG