Linkovi

Specijalni tužitelj za Huntera bacit će sjenu na Bidenovu kampanju 2024.


Bidenovi
Bidenovi

Imenovanje specijalnog tužioca za istragu Huntera Bidena u petak osigurava da će krivična istraga o predsjednikovom sinu baciti sjenu na kampanju njegovog oca za reizbor.

Nova uloga američkog tužioca iz Delavera Davida Weissa kao specijalnog savjetnika, objavljena u petak, mogla bi, prema visokim demokratama, natjerati predsjednika Joea Bidena da se pozabavi neugodnim naslovima i odvrati pažnju njega i njegove kampanje kada bi radije govorio o ekonomiji ili potpisivanju zakona dok se bori za predsjedničke izbore.

"Ovo će imati značajan uticaj na reizbor. Rizikuju da stalno dobiju neželjene poruke. Svaki put kada neko izađe pred veliku porotu ili bude pozvan, štampa će se stalno pitati o tome. Biden želi da razgovara o ekonomiji, oružju, nacionalnoj sigurnosti" rekao je visoki demokrata.

Demokrate se takođe plaše da bi istrage specijalnog tužioca mogle porasti.

"Specijalni savjetnici uvijek pronađu stvari koje ne očekuju da će pronaći. (Istraga bivšeg predsjednika Billa) Clinton je započela kao istragu o poslu s nekretninama koji su on i Hillary napravili dok je bio guverner, a završila s Monikom Lewinsky", rekao je viši demokrat .

Bidenova kampanja nije odgovorila na zahtjeve za komentar.

Hunter Biden se u julu izjasnio da nije kriv po optužbama da nije platio više od 100.000 dolara poreza na prihode od preko 1,5 miliona dolara u 2017. i 2018. On se nije izjasnio o krivici u odvojenom slučaju u kojem se tereti za nezakonito posjedovanje vatrenog oružja prilikom upotrebe ilegalnih droga, što je krivično djelo.

Najviši demokrati su se nadali da bi sporazum o priznanju krivice između Huntera Bidena i Vajsa omogućio predsjedniku da prevaziđe zakonske probleme svog sina i da to pitanje prebaci na istrage koje predvode republikanci.

Međutim, savezni sudija je odbio da prihvati predloženi sporazum o priznanju krivice, a Weiss je u sudskom podnesku u petak rekao da su pregovori između dvije strane od tada prekinuti.

Potencijalno suđenje otvara mogućnost spektakla bez presedana u američkoj istoriji: sin sadašnjeg predsjednika suočava se s krivičnim prijavama dok njegov otac vodi kampanju za ponovni izbor, vjerovatno protiv republikanca Donalda Trumpa, koji se suočava s najmanje tri nadolazeća krivična suđenja.

Republikanci su optužili starijeg Bidena da je profitirao od poslovnih poduhvata svog sina u Ukrajini i Kini, iako još nisu iznijeli nikakve dokaze o nedjelima. Predsjedavajući Predstavničkog doma Kevin McCarthy rekao je u julu da bi Dom na jesen mogao pokrenuti istragu o opozivu.

Polovina Amerikanaca vjeruje da je Hunter Biden imao povlašteni tretman od tužilaca koji su pokušali postići sporazum o priznanju krivice, pokazala je anketa Reuters/Ipsos u junu prije nego što je sporazum o priznanju krivice propao. Međutim, većina Amerikanaca je rekla da sporazum o priznanju krivice Huntera Bidena nije utjecao na njihovu vjerovatnoću da glasaju za Bidena sljedeće godine, pokazala je anketa.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG