Linkovi

Hunter Biden se izjasnio da nije kriv za utaju poreza, pošto je propao sporazum o priznanju krivice


ARHIVA - Hunter Biden tokom državne večere sa indijskim premijerom Narendra Modijem, u Bijeloj kući, 22. juna 2023. (Foto: AP/Susan Walsh)
ARHIVA - Hunter Biden tokom državne večere sa indijskim premijerom Narendra Modijem, u Bijeloj kući, 22. juna 2023. (Foto: AP/Susan Walsh)

Sin američkog predsjednika Hunter Biden izjasnio se da nije kriv po tačkama dvije optužnice za poresku utaju, nakon što je obustavljen sporazum o priznanju krivice.

To se dogodilo pošto je postupajući sudija iskazao zabrinutost o odrednici koja se odnosi na optužnicu za posjedovanje oružja.

Ona se u dijelu američke javnosti tumači kao mnogo ozbiljnija. Tokom ročišta u srijedu, došlo je do rasprave, da li bi ga sporazum sačuvao od budućih optužbi, što je zabrinulo sudiju Merielen Norajku, koju je na to mjesto postavio bivši predsjednik Donald Trump.

Takav ishod, kako javlja agencija AP, dovodi u pitanje zaključivanje višegodišnje istrage o poslovanju sina predsjednika Joe Bidena.

Hunter Biden tereti se za utaju poreza u iznosu većem od 100.000 dolara za prihode koji su 2017. i 2018. iznosili više od 1,5 miliona dolara.

Sporazum koji je sklopio sa tužiocima trebalo je da mu omogući uslovnu kaznu u trajanju od dvije godine.

Međutim, Hunter Biden je u junu optužen za nezakonito posjedovanje vatrenog oružja – revolvera Kolt kobra.

Pristao je na sporazum sa nadležnima – što je doprinijelo da se ne izjasni o krivici za zločin. Prema odredbama sporazuma, sve dok ga se bude pridržavao, slučaj ne bi bio zabilježen u njegovom dosijeu. U suprotnom, dogovor bi bio poništen.

Za optužbe kojima se tereti – maksimalna propisana zatvorska kazna iznosi deset godina.

Federalne optužbe protiv Huntera Bidena su rezultat istrage Dejvida Vajsa, saveznog tužioca u državi Delaver, koga je imenovao tadašnji republikanski predsednik Donald Trump.

Hunter Biden je godinama u središtu neumoljivih napada bivšeg predsjednika Donalda Trumpa i njegovih republikanskih saveznika, koji su ga optužili za krivična djela u poslovanju, koja se, između ostalog, odnose na Ukrajinu i Kinu.

Hunter je radio kao lobista, pravnik, investicioni bankar i umjetnik, i javno je iznosio detalje svoje borbe sa zavisnošću od droge.

U svojim memoarima iz 2021. godine, pisao je o svojoj borbi sa zavisnošću, uključujući upotrebu krek kokaina i alkoholizam. 2014. godine je otpušten iz rezervnog sastava američke mornarice pošto je testiran pozitivan na kokain.

 • 16x9 Image

  GLAS AMERIKE

  Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

 • 16x9 Image

  REUTERS

  Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

 • 16x9 Image

  ASSOCIATED PRESS (AP)

  Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG