Linkovi

Joe i Hunter Biden nisu vodili poslovne razgovore, kaže demokratski zakonodavac


Hunter Biden
Hunter Biden

Svjedok u istrazi koju su predvodili republikanci protiv sina američkog predsjednika Joea Bidena Huntera Bidena u ponedjeljak je rekao da je stariji Biden više puta razgovarao sa saradnicima svog sina, ali nije razgovarao o poslovnim dogovorima, navodi demokratski zastupnik.

Bivši saradnik Huntera Bidena Devon Archer pojavio se na saslušanju iza zatvorenih vrata koji je vodilo osoblje iz Nadzornog odbora Predstavničkog doma SAD-a, za koji su se republikanski zakonodavci nadali da će rasvijetliti nedokazane tvrdnje da je Biden bio direktno umiješan u poslove svog sina u Ukrajini.

Ali demokratski predstavnik Dan Goldman, koji je prisustvovao razgovoru, rekao je novinarima da Archer nije pružio nikakve dokaze o nedjelima starijeg Bidena. Istraga je fokusirana na godine kada je Biden bio potpredsjednik za vrijeme predsjednika Baracka Obame, od 2009. do 2017. godine.

"Nema dokaza da je bilo ko osim Huntera Bidena primio bilo kakav novac u vezi s poslovnim transakcijama s Devonom Archerom", rekao je Goldman.

Devon Archer
Devon Archer

Republikanski predstavnik Jim Jordan, vodeći član panela koji također predsjedava Odborom za pravosuđe Predstavničkog doma, rekao je novinarima da je sjednica bila produktivna. Odbio je dalje komentare.

Goldman je rekao da je Archer rekao istražiteljima da je Hunter Biden svakodnevno razgovarao sa svojim ocem dok je služio u Upravnom odboru ukrajinske energetske kompanije Burisma i da je tadašnji potpredsjednik razgovarao s poslovnim saradnicima i drugima preko telefona oko 20 puta tokom 10 godina.

Republikanci su očekivali da će Archerov opis telefonskih poziva pružiti inkriminirajuće dokaze protiv Joea Bidena.

Republikanski zastupnik Andy Biggs, koji je već bio kosponzor zakona o opozivu predsjednika Bidena, rekao je da Archerovo svjedočenje implicira predsjednika.

"Archer je govorio o 'velikom tipu' i kako je Hunter Biden uvijek govorio: 'Moramo razgovarati s mojim tipom'", rekao je Biggs novinarima. "Mislim da bismo trebali pokrenuti istragu o opozivu."

Ali Goldman je rekao: "Sve su to bili ležerni razgovori. Nije bilo niti jednog razgovora o poslovima koje je Hunter imao."

Republikanci u Zastupničkom domu tvrde da je Hunter Biden koristio očev status potpredsjednika u shemi trgovine utjecajem dok je bio u Burismi prije gotovo deset godina.


Bijela kuća je rekla da Joe Biden nikada nije poslovao s njegovim sinom.

Bidenov sin pojavio se na sudu prošle sedmice usred očekivanja da će se izjasniti krivim za dvije porezne optužbe i izbjeći optužbu za oružje. Ali sutkinja u predmetu rekla je da ne može prihvatiti sporazum o priznanju krivnje s tužiocima.

Predsjednik Zastupničkog doma Kevin McCarthy upozorio je da bi republikanci mogli pokrenuti istragu o opozivu predsjednika Bidena ako savezne agencije ne budu surađivale s nadzornim odborima koji istražuju poslovanje njegove administracije i obitelji.

Trump, vodeći republikanski predsjednički kandidat 2024, otišao je korak dalje ovog vikenda na skupu u Pennsylvaniji.

Pozvao je republikance da uskrate vojnu pomoć Ukrajini sve dok Ministarstvo pravosuđa, FBI i Porezna uprava "ne predaju svaki komadić dokaza koji imaju o korumpiranom poslovanju kriminalne obitelji Biden".

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG