Linkovi

Imenovan specijalni tužilac za istragu protiv Huntera Bidena


ARHIVA: Sin predsjednika SAD, Hunter Biden, ispred federalne sudnice u Delaveru, 26. jula 2023. Foto: Reuters/Jonathan Ernst
ARHIVA: Sin predsjednika SAD, Hunter Biden, ispred federalne sudnice u Delaveru, 26. jula 2023. Foto: Reuters/Jonathan Ernst

Američki sekretar za pravosuđe Merik Garland saopštio je da će Dejvid Vajs, federalni tužilac koji je podigao optužnicu protiv sina predsjednika Joe Bidena, Huntera Bidena, dobiti dodatna ovlaštenja da istraži da li je predsjednikov sin učestvovao u nedoličnim poslovnim aktivnostima.

Vajs je unaprijeđen u specijalnog tužioca u trenutku dok republikanci u Kongresu prijete da će otvoriti istragu u okviru procesa opoziva, na osnovu nepotvrđenih navoda da je predsjednik Biden imao koristi od poslovanja svog sina.

Dejvida Vajsa je na položaj saveznog tužioca za Delaver postavio prethodni, republikanski predsjednik Donald Trump, a ostao je na toj poziciji i za vrijeme Bidenove administracije. Imenovanje za specijalnog tužioca mu pruža veću nezavisnost od one koju obično imaju federalni tužioci.

Republikanci optužuju predsjednika Bidena da je profitirao od poslovnih operacija svog sina u Ukrajini i Kini, iako tek treba da pruže neke dokaze o nezakonitom ponašanju. Predsjedavajući Predstavničkog doma Kevin Mekarti rekao je u julu da će donji dom Kongresa možda na jesen pokrenuti istragu o opozivu predsjednika.

Bijela kuća odbacuje te optužbe kao "sulude teorije zavjere", navodeći da Biden nije učestvovao u poslovnim operacijama svog sina. Tokom višegodišnje istrage koju je vodio Vajs, nisu nađeni dokazi da je Hunter koristio političku poziciju svog oca radi lične dobiti.

53-godišnji Hunter Biden je radio kao lobista, advokat, konsultant i investicioni bankar, a javno je priznao svoje probleme sa alkoholom i zavisnošću od krek kokaina.

Vajs je podigao otpužnicu protiv Huntera Bidena zato što nije platio odgovarajući porez 2017. i 2018. godine, i zbog nezakonitog posjedovanja vatrenog oružja u vrijeme dok je bio zavisnik od droge.

Federalni sudija u julu je odbacio nagodbu koja bi Bidenu omogućila da prizna krivicu po optužbi za izbjegavanje plaćanja poreza, i time izbjegne optužnicu za nezakonito posjedovanje pištolja.

Vajs je treći takav kvazi-nezavisni tužilac koga je Merik Garland imenovao da nadzire politički osetljive istrage. Specijalni tužilac Džek Smit je podnio dvije krivične optužnice protiv Trumpa - u jednoj ga je optužio za pokušaj poništavanja rezultata izbora 2020. koje je izgubio od Bidena, a u drugoj - da je na nepropisan način ponio sa sobom povjerljiva vladina dokumenta kada je napustio Bijelu kuću, i da je spriječio zvaničnike da dođu do njih.

Drugi specijalni tužilac, Robert Hur, istražuje da li je sam predsjednik Biden nepropisno rukovodio povjerljivim dokumentima kada je napustio položaj potpredsjednika 2017.

Dejvid Vajs, koga je imenovao Trump ali ga je Biden zadržao na istoj funkciji, kaže da se Sekretarijat za pravosuđe nije miješao u njegov rad, a Garland je takođe odbacio optužbe za specijalni tretman.

Hunter Biden je predmet istrage koju vodi nekoliko republikanskih kongresnih odbora.

Jedan bivši saradnik rekao je Odboru za nadzor rada vlade u Predstavničkom domu da je Hunter ostavljao utisak da je naglašavao svoje porodične veze dok je poslovao u Ukrajini prije skoro deset godina, u vrijeme dok je njegov otac bio potpredsjednik SAD. Taj svjedok, Devon Arčer, kazao je da je Hunter svakodnevno razgovarao sa svojim ocem, ali da se ti razgovori nisu ticali njegovog poslovanja.

Trump takođe često pominje mlađeg Bidena u pokušaju da ukalja reputaciju njegovog oca, dok se priprema za potencijalni novi okršaj sa Joe Bidenom na predsjedničkim izborima 2024.

Prema anketi koju su u junu sproveli agencija Reuters i Ipsos, polovina Amerikanaca, od kojih 75% republikanaca i 33% demokrata, vjeruje da je mlađi Biden dobio povlašteni tretman od tužioca Vajsa tokom istrage. Međutim, većina je rekla da to neće uticati na njihov glas naredne godine.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG