Linkovi

Moćni slovački biznismen oslobođen optužbe za ubistvo novinara


Marian Kocner is surrounded by armed police officers in the courtroom after a trial against him in Pezinok, Slovakia, Sept. 3, 2020.

Slovački poduzetnik s političkim vezama u četvrtak je oslobođen optužbe da je naredio ubojstvo Jana Kuciaka, novinara koji je istraživao korupciju u srednjoeuropskoj zemlji.

Sud je rekao da nije pronašao dokaze "izvan razumne sumnje" da je Marian Kocner naredio ubojstvo 27-godišnjeg Kuciaka i njegove zaručnice Martine Kusnirove u veljači 2018. godine.

Candles and an image of investigative journalist Jan Kuciak are left outside Aktuality, the Slovakian news outlet where he worked. (Vladimir Simicek | AFP)
Candles and an image of investigative journalist Jan Kuciak are left outside Aktuality, the Slovakian news outlet where he worked. (Vladimir Simicek | AFP)

Ubojstva su izazvala najveće demonstracije otkako je 1989. godine prestala komunistička vladavina, prokazali su ih politički čelnici i prisilili tadašnjeg premijera Roberta Ficu da podnese ostavku. Nova vlada postavljena je u ožujku nakon predizborne kampanje koja se temeljila na obećanjima da će iskorijeniti korupciju.

Iako je sud osudio još jednog optuženika za sudjelovanje u ubojstvima, predsjednica Zuzana Caputova, bivša odvjetnica za ljudska prava, rekla je da je šokirana presudom i da očekuje žalbe Vrhovnom sudu.

Kuciak i njegova zaručnica ustrijeljeni su u svom domu izvan glavnog grada Bratislave.

Suđenje za ubojstvo promatrano je kao test nacionalnog pravosudnog sustava za koji se dugo znalo da je podložan korupciji.

Arpad Soltesz, bivši Kucijakov kolega i direktor slovačkog Istražnog centra Jana Kucijaka, rekao je za VOA da posredni dokazi nisu dovoljni za osiguravanje osuđujuće presude.

"Sve dok nemamo osuđenog organizatora ubojstva, slučaj je i dalje otvoren i pravda nije zadovoljena", rekao je Soltesz. “To znači da moramo početi ispočetka i raditi više, dok ne pronađemo više dokaza. Nadam se da će policija i tužiteljstvo učiniti isto."

Drew Sullivan, iz Projekta izvještavanja o organiziranom kriminalu i korupciji, složio se sa Solteszom, tweetujući, "to su samo posredni dokazi."

Odbor za zaštitu novinara sa sjedištem u Bruxellesu rekao je u izjavi da je "razočaran" "oslobađajućom presudom za osumnjičenog organizatora i poziva tužitelje da se žale" na presudu.

Kocner, bivši novinar koji se pretvorio u biznismena i za kojeg se smatra da je jedan od najmoćnijih ljudi u Slovačkoj, podvrgnut je intenzivnom nadzoru medija zbog svog poslovanja i na kraju je osuđen za financijsku prijevaru. Kocner je rekao Kucijaku u telefonskom pozivu pet mjeseci prije ubojstva, "garantiram da ćete prestati pisati."

XS
SM
MD
LG