Linkovi

Obavještajni izvještaj: Saudijski prijestolonasljednik odobrio zarobljavanje ili ubistvo Jamala Khashoggija


A demonstrator holds a poster picturing Saudi journalist Jamal Khashoggi and a lightened candle during a gathering outside the Saudi Arabia consulate in Istanbul, on October 25, 2018.
A demonstrator holds a poster picturing Saudi journalist Jamal Khashoggi and a lightened candle during a gathering outside the Saudi Arabia consulate in Istanbul, on October 25, 2018.

Saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman odobrio je zarobljavanje ili pogubljenje novinara i disidenta Jamala Khashoggija ubijenog 2018. godine, pokazuje američka obavještajna procjena sa koje je skinuta oznaka tajnosti.

U izvještaju objavljenom na internet stranici američke Nacionalne obavještajne službe ukazano je da je takva procjena, između ostalog, donijeta na osnovu kontrole koju prijestolonasljednik Salman ima u procesu donošenja odluke u Saudijskoj Arabiji.

I direktnoj umiješanosti ključnog savjetnika i članova Salmanovog obezbjeđenja u tu operaciju, kao i prijestolonasljednikovoj podršci upotrebi nasilnih mjera u ušutkivanju disidenata koji borave u inostranstvu – uključujući Khashoggija​”, navodi se u izvještaju čiji je sadržaj djelimično zatamljen u nastojanju da se ne naruše odnosi Sjedinjenih Država i Saudijske Arabije.

Ocijenjujemo da je prijestolonasljednik Saudijske Arabije Mohammed bin Salman odobrio operaciju hvatanja ili ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija​ u Istanbulu u Turskoj”, navodi se u dokumentu.

Skidanjem oznake tajnosti sa izvještaja američki predsjednik Joe Biden opovrgao je odluku svog prethodnika Donalda Trumpa da dokument ne bude objavljen što, kako tumači agencija Reuters, pokazuje spremnost Sjedinjenih Država da Saudijskoj Arabiji skrene pažnju na izazove u oblasti ljudskih prava, ali i ratnih sukoba u Jemenu.

Inače, predsjednik Biden i saudijski kralj Salman zvanično su razgovarali u danu u kom je nova američka administracija odlučila da skine oznaku povjerljivosti i objavi izvještaj obavještajnih službi o ubistvu novinara Jamala Khashoggija.

Prema saopštenju iz Bijele kuće, Biden i Salman razmatrali su regionalnu bezbjednost i obnavljanje diplomatskih napora UN da se okonča rat u Jemenu, kao i posvećenosti SAD da pomogne Saudijskoj Arabiji da se odbrani od grupa koje podržava Iran.

Jamal Khashoggi bio je 59-godišnji novinar koji je živio u svojevrsnom samonametnutom izgnanstvu u američkoj državi Virginia. Za ugledni list Washington Post pisao je kritičke tekstove o politici koju vodi saudijski prijestolonasljednik Salman.

U oktobru 2018. otišao je u saudijski konzulat u Istanbulu gdje mu je obećano izdavanje dokumenta potrebnog za brak sa vjerenicom iz Turske. Tim operativaca povezan sa Mohammedom bin Salmanom ga je u prostorijama konsulata ubio na brutalan način – a njegovi posmrtni ostaci nisu pronađeni.

Zvanični Rijad je nakon ubistva saopštavao oprečne verzije o njegovom nestanku, priznavši na kraju ubistvo u kako je označeno, sumnjivoj operaciji izručenja koja je, kako je obrazloženo, izmakla kontroli.

Zbog sumnji na povezanost sa ubistvom Jamala Khashoggija uhapšen je 21 muškarac – dok je pet visokih bezbjednosnih zvaničnika otpušteno.

U januaru 2019. godine, jedanaest optuženih osuđeno je u procesu vođenom iza zatvorenih vrata. Petorici su izrečene smrtne kazne, koje su preinačene u dvadesetogodišnje zatvorske kazne nakon što su dobili oproštaj porodice Khashoggi. Trojica su osuđena na zatvorske kazne.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG