Linkovi

Sud u Iowi oslobodio novinarku koja je uhapšena tokom protesta Životi crnaca su važni


Novinarka Des Moines Registra Andrea Sahouri grli se sa svojom majkom nakon što je oslobođena u sudu u Des Moinesu, Iowa, 10. mart 2021. (Kelsey Kremer/Des Moines Register)
Novinarka Des Moines Registra Andrea Sahouri grli se sa svojom majkom nakon što je oslobođena u sudu u Des Moinesu, Iowa, 10. mart 2021. (Kelsey Kremer/Des Moines Register)

Reporterka u američkoj saveznoj državi Iowi, koju je poprskala biber-sprejom i uhapsila policija tokom izvještavanja o demonstracijama "Životi crnaca su važni" (BLM) prošle godine, u srijedu je oslobođena svih optužbi.

Nakon vijećanja koje je bilo kraće od dva sata, porota je proglasila novinarku "Des Moines registra" Andreu Sahouri nevinom po optužbama koje su podrazumijevale odbijanje naloga za razilaženje i miješanje u rad službenog lica.

Nakon odluke porote, Sahouri je na Twitteru objavila jednu riječ: "Oslobođena", zajedno sa dvije fotografije svog hapšenja.

Šestočlana porota takođe je glasala za oslobađanje Spensera Robnetta, bivšeg dečka Sahourijeve, koji je bio s njom u vrijeme hapšenja.

Protest u Des Moinesu tokom kog je Sahouri uhapšena dogodio se malo nakon smrti Georgea Floyda, koji je usmrćen tokom policijskog privođenja u Minneapolisu prošlog maja.

Policijski službenik iz Des Moinesa, Luke Wilson, rekao je u ponedjeljak da Sahouri nije napustila to područje kada je više puta koristio suzavac da rastjera gomilu i da nije znao da je ona reporterka.

Ali Sahouri je rekla da je policajcima više puta rekla da je tu ispred medija.

"Nisam mislila da je dobra ideja bježati od policajaca. Nisam radila ništa loše. Pa, podigla sam ruke. Rekla sam 'Ja sam pres, ja sam, ja sam'", rekla je ona u srijedu.

'Pogrešna presuda'

Slučaj je privukao pažnju zagovornika ljudskih prava i slobode štampe, novinarskih udruženja i medijskih kompanija koje su tražile od vlasti da odustanu od optužbi jer je, kako su rekli, Sahouri samo obavljala posao novinara.

"To što se ovo suđenje uopšte dešava predstavlja kršenje prava na slobodu štampe i kršenje pravde", napisalo je uredništvo Registra.

Zvaničnici su tvrdili da novinari nemaju pravo da ignorišu naredbe policije o razilaženju, dodajući da je slična naredba data 90 minuta ranije.

Dok su novinari i aktivisti za slobodu štampe slavili oslobađajuću presudu za Sahouri, mnogi su izrazili zabrinutost da je suđenje odražavalo eroziju slobode štampe u zemlji.

Floydova smrt izazvala je nemire koji su trajali nedjeljama. Novinari koji su sa njih izvještavali ponekad su i sami postali vijest. Prema američkom Pratiocu slobode štampe, skoro 130 novinara je uhapšeno ili pritvoreno 2020. godine.

"To je više od 1.200 odsto više u odnosu na prethodnu godinu. To je više nego u cijeloj našoj istoriji ukupno. Pokrenuti smo 2017. godine", rekla je za Glas Amerike Kirstin McCudden, glavna urednica u američkom programu za praćenje slobode štampe.

"Bilo je toliko novinara koji su uhapšeni i pritvoreni tokom izvještavanja da je to već bilo bez presedana, neobična godina za kršenje slobode štampe."

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG