Linkovi

SAD "zabrinute" nakon što je moskovski sud potvrdio novčanu kaznu protiv RFE / RL kao inozemnog agenta


The headquarters of Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) is seen with the United States, RFE/RL and the Czech Republic flags in the foreground, in Prague, January 15, 2010.
The headquarters of Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) is seen with the United States, RFE/RL and the Czech Republic flags in the foreground, in Prague, January 15, 2010.

Američki State Department izrazio je zabrinutost zbog onoga što naziva naporima ruske vlade "da popusti u ostvarivanju slobode izražavanja".

Izjava glasnogovornika State Departmenta Neda Pricea 3. ožujka stigla je istog dana kada je moskovski sudac odbio pet žalbi Radio Slobodne Europe / Radija Liberty kojeg financira SAD, protiv novčanih kazni izrečenih toj tvrtki prema kontroverznom ruskom zakonu o "stranim agentima".

"Zabrinuti smo zbog današnjeg odbijanja žalbi radija Slobodna Europa / Radio Liberty na nepravedno izrečene kazne prema ruskim represivnim zakonima o registraciji stranih agenata", rekao je Price. "Ovi zakoni daljnji su transparentan napor da se onemogući rad RFE / RL-, koji je ionako ozbiljno ograničen u mogućnosti emitiranja na televiziji i radiju u Rusiji i kako bi ih spriječila da donose stvarne i objektivne vijesti ruskom narodu."

Price je akcije Moskve nazvao "neprihvatljivima" i dodao: "Nastavit ćemo podržavati prisutnost neovisnih i međunarodnih medija u Rusiji."

Sudac Aleksei Krivoruchko iz okružnog suda u Tverskoi 3. ožujka potvrdio je novčane kazne izrečene RFE / RL-u zbog propuštanja obilježavanja pisanih i emitiranih materijala u skladu s propisima koje je utvrdila državna agencija za nadzor medija Roskomnadzor. Niži sud izrekao je novčane kazne 10. veljače.

"RFE / RL odbacuje izricanje ovih novčanih kazni i ne prihvata odluku ruskog suda da odbije našu žalbu", rekao je predsjednik RFE / RL-a Jamie Fly kao odgovor na presude.

"Smatramo da su propisi o samooznačavanju ruskog internetskog regulatora Roskomnadzora - zapravo naredbe da se unakaze naše platforme za sadržaj i zastraši naša publika - napadom na slobodu medija koji financira država i krši ruski Ustav i ruski zakon o medijima", rekao je. rekao je, dodajući da će se "RFE / RL i dalje protiviti, i žaliti se na te zahtjeve."

Unatoč stalnim žalbama u više slučajeva po tom pitanju, RFE / RL sada ima 60 dana da plati kazne i uskladi se s propisima ili se suoči s potencijalnim zatvaranjem svojih operacija unutar Rusije. Također se može dodatno žaliti na odluku od 3. marta.

"RFE / RL neće napustiti našu sve veću publiku u Rusiji, koja se nastavlja baviti našim objektivnim i neovisnim novinarstvom unatoč kampanji Kremlja pod pritiskom", rekao je Fly.

"RFE / RL neće odvratiti ovi otvoreni pokušaji utjecaja na našu uredničku neovisnost i potkopavanje naše sposobnosti da dopremo do naše publike u trenutku kada ruski narod traži istinu," dodao je.

Od 14. siječnja Roskommnadzor je pokrenuo 260 slučajeva protiv RFE / RL zbog kršenja zahtjeva za označavanje. Moskovski sud već je odredio novčane kazne u 142 slučaja, a ukupne novčane kazne približile su se vrijednosti od gotovo milijun dolara.

Rusko takozvano zakonodavstvo o "stranim agentima" usvojeno je 2012. godine i više je puta izmijenjeno. Zahtijeva da se nevladine organizacije koje primaju inozemnu pomoć i za koje vlada smatra da se bave političkim aktivnostima registriraju, da se identificiraju kao "strani agenti" i podvrgnu reviziji.

Kasnije izmjene ciljale su medije financirane iz inozemstva.

2017. ruska vlada stavila je Rusku službu RFE / RL-a na popis, zajedno sa šest drugih vijesti na ruskom jeziku RFE / RL-a i Current Time, mrežom koju RFE / RL vodi u suradnji s VOA-om.

Krajem 2020. zakonodavstvo je izmijenjeno kako bi se ruskoj vladi omogućilo da na svoj popis "stranih agenata" uključi pojedince, uključujući strane novinare, i da im nameće ograničenja.

U prosincu 2020. Rusija je na svoj popis stranih agenata dodala pet osoba, uključujući tri suradnika u ruskom servisu RFE / RL.

Roskomnadzor je prošle godine usvojio pravila koja nalažu da navedeni mediji označavaju sve pisane materijale dugotrajnom obavijesti velikim tekstom, sve radio materijale audio izjavom, a sve video materijale 15-sekundnom tekstualnom deklaracijom.

Human Rights Watch je zakon o "stranim agentima" opisao kao "restriktivan" i ima za cilj "demonizirati neovisne skupine".

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG