Linkovi

Facebook će zabraniti oglase protiv vakcinisanja ukoliko sadrže neistine


FILE - The Facebook logo is displayed on a mobile phone in this picture illustration.
FILE - The Facebook logo is displayed on a mobile phone in this picture illustration.

Facebook će početi zabranjivati oglase koji ljude odvraćaju od vakcinisanja, saopćila je ta društvena mreža te također najavila novu informativnu kampanju o vakcini protiv gripe.

Kompanija je, međutim, pojasnila da će oglasi za ili protiv vladinih politika o vakcinama, uključujući vakcinu protiv COVID-19, i dalje biti dozvoljena, prenosi Reuters.

Prema pravilima kompanije, oglasi s netačnim informacijama o vakcini su zabranjeni, no oglasi u kojima se izražava protivljenje vakcinama su dozvoljeni ukoliko ne sadrže lažne tvrdnje.

Ovog ljeta je dužnosnik Facebooka za javnu politiku Jason Hirsch kazao da kompanija vjeruje da korisnici smiju izražavati lično mišljenje te da bi agresivnija cenzura mogla ljude koji su prema vakcini "podozrivi" na kraju gurnuti u tabor onih koji se izrazito protive vakcinisanja.

Facebook s novom politikom kuće počinje sljedeće sedmice.

Kompanija je pod velikim pritiskom političara i zdravstvenih vlasti da, u trenutku kada se razvija više vakcina protiv COVID-19, zabrani svaki sadržaj u kojem se izražava protivljenje vakcinisanju.

Sredinom septembra je izvršni direktor Mark Zuckerberg izričito kazao da neće ukloniti objave protivnika vakcinisanja, unatoč tome što se vodeći svjetski stručnjaci za virologiju nadaju da će vakcina protiv COVID-19 biti dostupna građanima do kraja ove ili početkom sljedeće godine.

"Ako neko u svojoj objavi tvrdi da je neka vakcina štetna i da su zabrinuti zbog toga, iz moje perspektive jako je teško reći da se to ne smije izraziti. Naši sistemi ne funkcioniraju na taj način", rekao je tada Zuckerberg.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG