Linkovi

Johnson&Johnson pauzira ispitivanje vakcine protiv COVID-19 usljed neobjašnjive bolesti jednog od sudionika


A lab technician works during research on coronavirus, COVID-19, at Johnson & Johnson subsidiary Janssen Pharmaceutical in Beerse, Belgium, Wednesday, June 17, 2020. Janssen Pharmaceutical hopes to begin clinical trials on a potential vaccine for…
A lab technician works during research on coronavirus, COVID-19, at Johnson & Johnson subsidiary Janssen Pharmaceutical in Beerse, Belgium, Wednesday, June 17, 2020. Janssen Pharmaceutical hopes to begin clinical trials on a potential vaccine for…

Johnson & Johnson saopštio je u ponedjeljak da je privremeno zaustavio klinička ispitivanja kandidata za COVID-19 vakcinu zbog neobjašnjive bolesti kod sudionika studije, odgodivši jedan od najvažnijih napora na suzbijanju globalne pandemije.

Slučaj pregledava i ocjenjuje neovisni odbor za nadzor podataka i sigurnosti, kao i ljekari i stručnjaci za sigurnost medicinskih sredstava ove kompanije, kaže se u saopštenju.

J&J, koji u utorak ujutro izvještava o kvartalnim finansijskim rezultatima, rekao je da su takve stanke normalne u velikim ispitivanjima, koja mogu obuhvatiti desetke hiljada ljudi.

Međutim, potez J&J je sličan nedavnom potezu AstraZeneca. U septembru je AstraZeneca zaustavila ispitivanja u kasnoj fazi eksperimentalne vakcine protiv koronavirusa, koju razvija s Univerzitetom u Oxfordu, zbog neobjašnjive bolesti sudionika britanske studije.

Iako su ispitivanja u Velikoj Britaniji, Brazilu, Južnoj Africi i Indiji nastavljena, američko ispitivanje AstraZeneca vakcine još uvijek je na čekanju dok se ne provede regulatorna revizija.

Dr. William Schaffner, profesor infektologije na Medicinskom fakultetu Univerziteta Vanderbilt, rekao je u emailu da su "svi u pripravnosti zbog onoga što se dogodilo s AstraZenecom", dodajući da bi prikupljanje informacija moglo potrajati sedmicu dana.

To bi mogao biti ozbiljan neželjeni događaj. Da je riječ o nečemu poput raka prostate, nekontrolisanog dijabetesa ili srčanog udara - ne bi ispitivanje zaustavili iz bilo kojeg od tih razloga. Ovdje se vjerovatno radi o neurološkom problemu ”, rekao je.

Prošlog mjeseca J&J je rekao da je njihova eksperimentalna vakcina protiv COVID-19 proizvela snažan imunološki odgovor na novi koronavirus u kliničkom ispitivanju u ranoj i srednjoj fazi, nakon čega je kompanija započela završno ispitivanje s 60.000 osoba, a rezultati ovog ispitivanja se očekuju do kraja ove godine ili početkom 2021. godine.

U Johnson & Johnson nisu htjeli detaljnije objasniti bolest zbog zabrinutosti oko privatnosti. Neki sudionici dobivaju placebo i nije uvijek jasno je li osoba koja pati od ozbiljnog štetnog događaja u kliničkom ispitivanju dobila placebo ili vakcinu.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG