Linkovi

U SAD-u počela završna faza testiranja vakcine za COVID-19


COVID-19 vaccine
COVID-19 vaccine

Kompanija Johnson & Johnson započela je u srijedu, 23. septembra, posljednje testno ispitivanje jednokratnog cjepiva za COVID-19 na 60.000 osoba koje bi potencijalno pojednostavilo raspodjelu miliona doza u usporedbi s vodećim konkurentima koji koriste dvije doze cjepiva, javlja Reuters.

Kompanija očekuje rezultate ispitivanja treće faze do kraja godine ili početkom sljedeće godine, rekao je Dr. Paul Stoffels, glavni naučnik J&J na zajedničkoj konferenciji za medije s dužnosnicima Nacionalnog instituta za zdravstvo i administracije predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa.

Za konkurentska cjepiva Moderne Inc, Pfizer Inc i AstraZeneca potrebne su dvije vakcine u razmaku od nekoliko sedmica, što ih čini mnogo težim za primjenu.

Stoffels je rekao da će J&J objaviti detaljan protokol studije za svoje ispitivanje treće faze. Testiranje u kasnoj fazi kompanija J&J provodit će na 215 lokacija u SAD-u, Južnoj Africi, Argentini, Brazilu, Čileu, Kolumbiji, Meksiku i Peruu.

Kompanija planira proizvesti čak milijardu doza 2021. i više nakon toga, rekao je Stoffels.

Cilj ispitivanja je utvrditi može li cjepivo spriječiti umjereni do teški COVID-19 nakon jedne doze, ali također će se provjeriti može li cjepivo spriječiti ozbiljnu bolest koja zahtijeva medicinsku intervenciju i može li spriječiti blaže slučajeve virusa.

Stoffels predviđa da će za ispitivanje trebati šest sedmica do dva mjeseca te da se kompanija nada da će dobiti odgovor na to djeluje li cjepivo " do kraja godine ili početkom sljedeće godine".

Nije jasno koliko bi brzo kompanija mogla dobiti regulatorno odobrenje, ali J&J planira proizvoditi doze prije odobrenja, tako da bi mogla brzo započeti distribuciju.

Testiranje će nadgledati neovisni odbor za nadzor podataka i sigurnosti (DSMB) koji će pregledati sigurnost i učinkovitost cjepiva.

U međuvremenu, ispitivanje još jednog eksperimentalnog cjepiva, koje je izradila AstraZeneca, i dalje je na čekanju u SAD-u, dok službenici ispituju sigurnosno pitanje, iako su studije nastavljene u drugim zemljama.

Ranije ove sedmice potpredsjednik Mike Pence pozvao je državne guvernere da "učine svoj dio za izgradnju povjerenja javnosti da će to biti sigurno i učinkovito cjepivo", javlja AP.

I doktor Anthony Fauci, stručnjak za zarazne bolesti, dodao je u pozivu guvernerima da je siguran u "isproban i istinit proces" koji ima ugrađene provjere i ravnotežu, uključujući neovisni odbor koji ocjenjuje napredak svakog ispitivanja cjepiva, kao i "integritet FDA (Američka agencija za hranu i lijekove)".

Čak i ako bi FDA do kraja godine dopustila hitnu upotrebu cjepiva, opskrba bi bila ograničena i najprije bi se davala ranjivim skupinama poput zdravstvenih radnika. Većina Amerikanaca vjerovatno će dobiti cjepivo tek negdje sljedeće godine, piše agencija.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti žele da se države odmah pripreme za uvođenje cijepljenja, što će predstavljati ogromne logističke izazove.

U srijedu je CDC trebao objaviti raspodjelu 200 miliona američkih dolara sredstava odobrenih od Kongresa za pomoć u uspostavljanju operacija.

Cjepivo kompanije J&J izrađeno je s nešto drugačijom tehnologijom od ostalih u kasnim fazama ispitivanja, po uzoru na cjepivo protiv ebole koje je ova kompanija stvorila. Za razliku od ostala tri cjepiva koja su započela kasno testiranje u SAD-u, potreban je samo jedan injekcijski zahvat, a ne dva.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG