Linkovi

Pada povjerenje Amerikanaca u vakcinu


FILE PHOTO: A woman holds a small bottle labeled with a "Vaccine COVID-19" sticker and a medical syringe in this illustration
FILE PHOTO: A woman holds a small bottle labeled with a "Vaccine COVID-19" sticker and a medical syringe in this illustration

Gotovo polovina Amerikanaca, ili 49%, reklo je da definitivno ili vjerovatno ne bi primili vakcinu protiv koronavirusa, da je danas dostupna, dok je 51% reklo da bi, pokazalo je istraživanje Pew Research Center-a provedeno ranije ovog mjeseca.

49% koji su skloni odbijanju cijepljenja naveli su zabrinutost zbog nuspojava vakcine.

Povjerenje javnosti u sigurno cjepivo protiv COVID-19 koje dolazi na tržište je palo. U maju je istraživanje Pew-a otkrilo da je 72% Amerikanaca reklo da će biti cijepljeni ako vakcina bude dostupna.

Samo 21% u ovomjesečnoj anketi reklo je da će sigurno dobiti vakcinu.

Nedavno istraživanje kompanije Pew pokazalo je da 77% Amerikanaca vjeruje da će vakcine u razvoju u Sjedinjenim Državama vjerovatno biti odobrene prije nego što se u potpunosti shvate njihova sigurnost i efikasnost.

Sedamdeset i osam posto od više od 10.000 sudionika istraživanja navodi zabrinutost zbog toga što će se odobravanjen cjepiva prebrzo kretati i da neće uspostaviti sigurnost i efikasnost.

U usporedbi s tim, samo 20% je reklo da ih više brine što će odobravanje biti presporo.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG