Linkovi

SAD odbijaju da učestvuju u zajedničkim globalnim naporima za razvijanje COVID19 vakcine


U.S. President Donald Trump
U.S. President Donald Trump

Sjedinjene Države kažu da neće sudjelovati u globalnoj inicijativi za razvoj, proizvodnju i jednaku distribuciju cjepiva protiv COVID-19, jer Svjetska zdravstvena organizacija preuzima vodeću ulogu u tom naporu.

Više od 170 zemalja pregovara o sudjelovanju u COVID-19 Vaccines Global Access Facility, nazvanom Covax, zajedničkom projektu koji su poduzeli WHO, Koalicija za inovacije u pripravnosti za epidemije i Gavi, Savez o cjepivima, organizacija koju su osnovali Bill i Melinda Vrata za cijepljenje djece u najsiromašnijim zemljama svijeta.

Predsjednik Donald Trump povukao je Sjedinjene Države iz WHO-a još u srpnju, nakon što je tvrdio da je agencija pogrešno upravljala pandemijom po njenom izbijanju i pokazala poštovanje prema Kini, gdje je virus prvi put otkriven krajem prošle godine.

Glasnogovornik Bijele kuće Judd Deere objavio je izjavu u kojoj kaže da će Sjedinjene Države "nastaviti angažirati naše međunarodne partnere kako bi osigurale da pobijedimo ovaj virus, ali multilateralne organizacije pod utjecajem korumpirane Svjetske zdravstvene organizacije i Kine neće nas sputavati."

Surie Moon, suvoditeljica Globalnog zdravstvenog centra na Diplomskom institutu za međunarodne i razvojne studije u Ženevi, rekla je za The Washington Post da, kada Sjedinjene Države odluče da „ne sudjeluju u bilo kakvim multilateralnim naporima da osiguraju cjepiva, to je pravi udarac. "

Trumpova administracija pokrenula je vlastitu inicijativu za cjepivo COVID-19, Operacija Warp Speed, koja za cilj ima isporučiti 300 milijuna doza odobrenog cjepiva do sljedećeg siječnja. Inicijativa je podijelila milijarde dolara nekolicini farmaceutskih tvrtki za razvoj, proizvodnju i testiranje potencijalnog cjepiva.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG