Linkovi

CDC obavijestio američke države da do prvog novembra budu spremne za COVID19 vakcinu


Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) potvrdili su da su obavijestili službenike javnog zdravstva u svih 50 država i nekoliko velikih gradova kako bi bili spremni za distribuciju cjepiva protiv koronavirusa do 1. studenog, dva dana prije predsjedničkih izbora.

Novinski servis McClatchy prvi je u srijedu izvijestio da je CDC 27. kolovoza poslao dopis na četiri stranice kako bi zdravstveni odjeli do 1. listopada izradili planove cijepljenja "kako bi se podudarali s najranijim mogućim puštanjem cjepiva COVID-19".

New York Times kaže da je dopis dr. Roberta Redfielda, ravnatelja CDC-a, poslan i službenicima javnog zdravstva na svim američkim teritorijima, kao i New Yorku, Chicagu, Philadelphiji, Houstonu i San Antoniju.

U dopisu CDC-a rečeno je da bi zdravstveni radnici, zaposlenici ustanova za dugotrajnu njegu i drugi osnovni radnici, plus zaposlenici nacionalne sigurnosti, trebali dobiti početni prioritet za moguće novo cjepivo.

Times je rekao da je CDC također dao prednost Amerikancima starim 65 godina ili starijima, ljudima iz "rasne i etničke manjinske populacije", američkim domorocima i zatvorenim osobama.

Dr. Redfield također je pozvao zdravstvene djelatnike da brzo odobre zahtjeve za dozvole tvrtke McKesson Corp., koja je sklopila ugovor s CDC-om za distribuciju cjepiva, uključujući državne i lokalne zdravstvene odjele i bolnice, te "ako je potrebno ... razmotriti odricanje od zahtjeva koji bi spriječili da ovi objekti postanu u potpunosti operativni do 1. studenog 2020."

Dr. Anthony Fauci, director of the National Institute for Allergy and Infectious Diseases, speaks during a House Subcommittee on the Coronavirus crisis hearing, July 31, 2020 on Capitol Hill in Washington.
Dr. Anthony Fauci, director of the National Institute for Allergy and Infectious Diseases, speaks during a House Subcommittee on the Coronavirus crisis hearing, July 31, 2020 on Capitol Hill in Washington.

Faucijevo upozorenje

Vijest o dopisu CDC-a poklapala se s izjavama dr. Anthonyja Faucija, ravnatelja Nacionalnog instituta za alergiju i zarazne bolesti, koji je rekao da je uvjeren da će do kraja godine postojati "sigurno i učinkovito" cjepivo COVID-19.

Međutim, Fauci je također rekao u prošlotjednom intervjuu za novinsku agenciju Reuters da "jedina stvar koju ne biste željeli vidjeti s cjepivom jest dobivanje [hitnog odobrenja cjepiva] prije nego što dobijete signal o učinkovitosti."

"Jedna od potencijalnih opasnosti ako prerano pustite cjepivo jest da bi ostalim cjepivima bilo teško, ako ne i nemoguće, uključiti ljude u svoje probe", rekao je.

Drugi zdravstveni stručnjaci također su izrazili skepticizam prema uvođenju cjepiva prije završetka kliničkih ispitivanja, rekavši da bi ubrzanje njegove distribucije u javnosti moglo predstavljati sigurnosni rizik i produbiti osjećaje protiv cijepljenja.

Objašnjenje: Kako funkcioniraju vakcine protiv COVID19
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:52 0:00

Sigurnosne provjere

Patricia Zettler, bivša glavna savjetnica Uprave za hranu i lijekove, rekla je ovog tjedna za Washington Post, "Mislim da je izuzetno važno što imamo rigorozne dokaze o sigurnosti i učinkovitosti koji podržavaju cjepivo prije nego što FDA da svoje odobrenje." Zettler je trenutno profesor prava na državnom sveučilištu Ohio.

Neki državni zdravstveni odjeli kažu da im nedostaje osoblja, novca i alata za edukaciju ljudi o cjepivima, a zatim za distribuciju, primjenu i praćenje stotina milijuna doza, navodi Associated Press.

"Treba pripremiti ogroman posao kako bismo pripremili ovaj program cijepljenja i on neće biti dovršen do 1. studenog", dr. Kelly Moore, pomoćnica ravnatelja za edukaciju o imunizaciji u Akcijskoj koaliciji za imunizaciju, nacionalnom cjepivu organizacija za obrazovanje i zagovaranje u Minnesoti, rekao je AP. "Državama će trebati više financijskih sredstava nego što imaju sada."

Samo polovica Amerikanaca vjeruje cjepivu

Nedavna anketa Centra za istraživanje javnih poslova AP-NOR pokazala je da je samo oko polovine Amerikanaca reklo da će se cijepiti.

Sjedinjene Države predvode svijet sa 6,1 milijun slučajeva COVID-19 i 863.445 smrtnih slučajeva. Porast novih slučajeva u cijeloj zemlji pripisuje se studentima koji sudjeluju u velikim zabavama izvan kampusa dok se vraćaju u školu na početku akademske godine, ignorirajući smjernice za nošenje maski za lice i promatranje socijalnog distanciranja. Najnovije je izbijanje bilo na Sveučilištu Južne Karoline u Charlestonu, gdje je više od 1.000 studenata u kolovozu pozitivno testiralo na COVID-19, dovodeći stopu pozitivnosti na gotovo 28 posto.

Sveučilište je postavilo devet kuća bratstva i sestrinstva pod 14-dnevnu karantenu nakon što su neki studenti bili pozitivni. Škola je također suspendirala 15 učenika zbog priređivanja zabava izvan kampusa. Stotine učenika također su primijećene nagurane na velikoj zabavi na bazenu izvan kampusa, što je lokalni vatrogasni zapovjednik opisao kao "gotovo poput Mardi Grasa", što je referenca na velike i burne ulične proslave održane prije kršćanske sezone korizme.

STURGIS, SD - AUGUST 08: People walk along Main Street during the 80th Annual Sturgis Motorcycle Rally in Sturgis, South Dakota on August 8, 2020. While the rally usually attracts around 500,000 people, officials estimate that more than 250,000…
STURGIS, SD - AUGUST 08: People walk along Main Street during the 80th Annual Sturgis Motorcycle Rally in Sturgis, South Dakota on August 8, 2020. While the rally usually attracts around 500,000 people, officials estimate that more than 250,000…

COVID smrt povezana sa skupom u Južnoj Dakoti

U međuvremenu se vjeruje da je stanovnik sjeverne države Minnesota prva osoba koja je umrla od koronavirusa nakon što je prošlog mjeseca prisustvovala velikom motociklističkom skupu u susjednoj državi Južna Dakota.

Zdravstveni službenici u Minnesoti kažu da je muškarac bio 60-ih godina i da je imao zdravstvene teškoće. Bio je jedan od stotina zaljubljenika u motocikle koji su se 10 dana okupili u gradiću Sturgis, mnogi od njih također odbijaju nositi maske za lice ili držati socijalnu distancu.

Najmanje 260 novih infekcija COVID-19 u 11 država direktno je povezano s tim događajem, navodi Washington Post.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG