Linkovi

Američka eksperimentalna vakcina protiv COVID-19 pokazuje obećavajuće rezultate


FILE - A woman holds a small bottle labeled with a "Vaccine COVID-19" sticker and a medical syringe in this illustration taken April 10, 2020.
FILE - A woman holds a small bottle labeled with a "Vaccine COVID-19" sticker and a medical syringe in this illustration taken April 10, 2020.

Američki naučnici kažu da je eksperimentalna vakcina protiv novog koronavirusa pokazala obećavajuće imunološke reakcije u ranoj fazi istraživanje koje se upravo provodi. 

Potencijalnu novu vakcinu proizvela je američka biotehnička kompanija Moderna, a razvili su je naučnici Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti (National Institute of Allergy and Infectious Diseases – NIAID). U saopštenju objavljenom u utorak u New England Journal of Medicine, kaže se kako su naučnici dali dvije doze eksperimentalne vakcine 45 volontera, čija se životna dob kretala između 18 i 55 godina.

Naučnici su rekli da niko od dobrovoljaca nije imao ozbiljnu nuspojavu, ali više od polovine je prijavilo blage ili umjerene reakcije poput umora, glavobolje, groznice, bolova u mišićima i bolova na mjestu administracije vakcine.

Ova ispitivanja su dio prve faze eksperimenta namijenjenog ispitivanju niskih, srednjih i visokih doza ove vakcine kako bi se ustanovila njena sigurnost i sposobnost stvaranja imuniteta.

"To je prvi korak, ali je uzbudljiv prvi korak", rekao je dr. William Schaffner, stručnjak za zarazne bolesti u Medicinskom centru Univerziteta Vanderbilt u Nashvilleu, Tennessee, koji nije bio uključen u studiju.

Moderna je trenutno u drugoj fazi testiranja vakcine, u koju će biti uključena veća grupa dobrovoljaca radi utvrđivanja efikasnosti vakcine. Kompanija će 27. jula započeti treću fazu testiranja u kojoj će sudjelovati 30.000 volontera, što je najveća studija potencijalne vakcine protiv COVID-19 do sada.

Podsjetimo, vakcina protiv COVID-19 koju razvijaju zajedno Moderna i NIAID bazira se na sasvim novoj tehnologiji informacione RNK (eng. messenger RNA, mRNA), kakva se do sada nije koristila u stvaranju vakcina.

(FILES) In this file photo a view of Moderna headquarters is seen on May 8, 2020 in Cambridge, Massachusetts.
(FILES) In this file photo a view of Moderna headquarters is seen on May 8, 2020 in Cambridge, Massachusetts.

Ova vakcina u organizam unosi genetički kod određenog proteina virusa protiv kojeg želimo vakcinu, u ovom slučaju SARS-CoV-2. Ideja je da organizam vakcinisane osobe stvori te proteine čiju šifru za sintezu sadrži vakcina i da oni posluže kao antigeni koji će inicirati imuni odgovor organizma, koji se očituje kao stvaranje odbrambenih neutralizirajućih antitijela na taj virus. Sama genetička šifra proteina virusa nema utjecaja na DNK osobe koja je vakcinisana u smislu da stvara mutacije ili remeti strukture ljudske DNK.

Očekuje se da će druga biotehnološka kompanija, Johnson & Johnson, krajem jula započeti ispitivanja na ljudima.

Vijesti o ovoj vakcini stigle su u trenutku kada sve više gradova širom svijeta ponavlja mjere socijalne distance i karantene zbog velikog broja novih slučajeva COVID-19.

Samo nekoliko mjeseci nakon što je uvela jedan od najstrožih oblika kontrole epidemija na svijetu, Indija je treća po veličini zemlja u svijetu po broju potvrđenih slučajeva novog koronavirusa s preko 930.000 slučajeva i preko 24.300 smrtnih slučajeva.

A healthcare worker checks the temperature of a woman using an electronic thermometer during a check up campaign for the coronavirus disease (COVID-19) at a slum area in Mumbai, India July 8, 2020. REUTERS/Francis Mascarenhas
A healthcare worker checks the temperature of a woman using an electronic thermometer during a check up campaign for the coronavirus disease (COVID-19) at a slum area in Mumbai, India July 8, 2020. REUTERS/Francis Mascarenhas

Istočna država Bihar, s preko 120 miliona ljudi, proglasila je 15-dnevno zatvaranje koje će stupiti na snagu u četvrtak. Bihar je u utorak objavio treći uzastopni dan s više od 1000 novih slučajeva COVID-19.

Dužnosnici u indijskom gradu Bengaluru, domu IT sektora Indije, uveli su u utorak karantin od sedmicu dana.

U međuvremenu, ljekari u Francuskoj izvještavaju o slučaju prenosa COVID-19 s trudne majke na dijete u maternici.

Izvještaj naučnog časopisa Nature Communications kaže da je 23-godišnja žena u visokoj trudnoći bila pozitivna na COVID-19 nakon što je u bolnicu u Parizu primljena s temperaturom i jakim kašljem. Porodila se hitnim carskim rezom tri dana nakon što je došlo do pojave kritičnih simptoma.

Ispitivanja krvi djeteta i tekućine iz pluća nakon što je beba postala razdražljiva, imala problema s hranjenjem i mišićnim grčevima, pokazala su da je i beba pozitivna na COVID-19. Daljnjim testovima pokazalo se da se virus proširio iz majčine krvi u posteljicu, gdje se replicirao i prenio na dijete.

Doktor Daniele De Luca, direktor pedijatrije i neonatalne intenzivne njege na Univerzitetu Južni Pariz, i voditelj ove studije, kaže da se dijete oporavilo bez određenog liječenja i da je klinički normalno. Majka se također oporavila.

A woman arrives at the hospital to test for coronavirus in Sarajevo, Bosnia and Herzegovina, 01 July 2020.
A woman arrives at the hospital to test for coronavirus in Sarajevo, Bosnia and Herzegovina, 01 July 2020.

U BiH se virus i dalje širi, s dnevnim izvještajima od preko 200 slučajeva. Do sada je bilo nešto preko 7.400 slučajeva, a aktivnih slučajeva ima 2.299 u FBiH i 1.404 u Republici Srpskoj.

U susjednim državama se također bilježi porast slučajeva.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG