Linkovi

Demokratski predsjednički kandidati kažu da lider u trci Bernie Sanders ne može da pobijedi Trumpa


Bivši gradonačelnikNew Yorka Michael Bloomberg, bivši gradonačelnik South Benda Pete Buttigieg, senatorka iz Elizabeth Warren, senator Bernie Sanders, bivši potpredsjednik Joe Biden i senatorka iz Amy Klobuchar (s lijeva) poslije debate u Charlestonu
Bivši gradonačelnikNew Yorka Michael Bloomberg, bivši gradonačelnik South Benda Pete Buttigieg, senatorka iz Elizabeth Warren, senator Bernie Sanders, bivši potpredsjednik Joe Biden i senatorka iz Amy Klobuchar (s lijeva) poslije debate u Charlestonu

Kandidati za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke obrušili su se na trenutno vodećeg u trci senatora iz Vermonta Bernieja Sandersa, tokom oštre debate u utorak uveče, poručujući da bi samoproklamovani demokratski socijalista izgubio od repulikanskog predsjednika Donalda Trumpa na novembarskim izborima, ukoliko ga partija bude nominovala.

"Bernie će izgubiti od Donalda Trumpa i Predstavnički dom i Senat biće (republikanski)", rekao je bivši gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg tokom 10. demokratske predsedničke debate na bini u Charlestonu, u Južnoj Karolini, četiri dana pred subotnje važne primarne izbore u toj američkoj saveznoj državi.

Sanders je uzvratio podacima nacionalnih istraživanja, prema kojima bi u posljednjih 50 potencijalnih duela protiv Trumpa, on pobijedio aktuelnog predsjednika u 47.

Gledajući pravo u Sandersa, Bloomberg je odgovorio: "Da li možete da zamislite umjerenog republikanca kako glasa za njega?"

Druga kandidatkinja, senatorka iz Massachusettsa​ Elizabeth Warren, koja je dugo Sandersova saveznica, izjavila je da bi ona bila bolja predsjednica od Bernija, dodajući da bi mogla da unaprijedi ciljeve progresivne politike koju dijele, za šta on ne bi bio u stanju.

Sandersovi protivnici neprekidno su napadali 78-godišnjeg zakonodavca, prigovarajući mu zbog programa državnog zdravstenog osiguranja koji bi mogao da košta 60 hiljada milijardi dolara u narednih deset godina i ukidanja privatnog zdravstvenog osiguranja, koje 160 miliona Amerikanaca trenutno koristi da plaća svoje račune.

Takođe, napadali su ga zbog protivljenja zakonima u Kongresu, prema kojima bi proizvođači oružja bili odgovorni za nasilje izazvano upotrebom vatrenog oružja u SAD.

Sanders je branio svoj plan "Zdravstvena zaštita za sve" (Medicare for All), rekavši da bi on mogao da smanji cijene zdravstvene zaštite za milione Amerikanaca. U vezi sa zakonom o oružju, rekao je da je to "bilo loše glasanje".

Sanders, dugogodišnji senator iz Vermonta, države na sjeveroistoku SAD, nalazi se na vrhu nacionalnih istraživanja javnog mnijenja među demokratskim glasačima, ali njegovi protivnici za nominaciju Demokratske stranke kažu da je u raskoraku sa značajnim dijelom američkih glasača.

Oni tvrde da su Sandersovi planovi za oštro povećanje državnih troškova za zdravstvenu zaštitu i obrazovanje - previše skupi. Sandersovi protivnici takođe su napali njegovo višedecenijsko mišljenje o ljevičarskim državnicima - poznatom Fidelu Kastru na Kubi i revolucionarnom predsjedniku Nikaragve Daniela Ortegu, za šta tvrde da je neodbranjivo i da bi predstavljalo političku katastrofu za demokrate na izborima 2020.

U intervjuu koji je dao prošlog vikenda, Sanders je hvalio Castrov program opismenjavanja na Kubi, uprkos dugotrajnim osudama koje su iz SAD stizale zbog Castrovih kršenja ljudskih prava.

Stari video snimci na kojima Sanders, tada gradonačelnik Burlingtona u Vermontu, i njegovih posjeta Kubi i Nikaragvi, ponovo su se pojavili u javnosti, pokazujući njega kako hvali napredak u socijalitičkim zemljama, prave problem Sandersu pred njegov drugi pokušaj da pobijedi u trci za Bijelu kuću.

Uz to, u večeri kokusa u Nevadi prošle nedjelje, Washington Post objavio je da su američki obavještajni zvaničnici informisali Sandersa da ruski predsjednik Vladimir Putin planira da mu pomogne da pobjedi u trci za kandidata demokrata, nadajući se da će tako Trump imati lakšeg protivnika na izborima za predsjednika SAD.

Na vrhuncu debate, Bloomberg je to upotrijebio protiv Sandersa rekavši: "Vladimir Putin misli da treba da bude predsjednik Sjedinjenih Država i zbog toga Rusija vama pomaže (da budete nominovani) kako biste izgubili od njega".

Sanders je odgovorio: "Hej, gospodine Putin, vjerujte mi - ukoliko ja budem predsjednik, vi se više nećete miješati u američke izbore".

Debata je takođe održana samo sedam dana prije nego što demokratski birači izlaze na glasanje u 14 država na takozvani "Super utorak", kada će biti dodijeljena trećina svih demokratskih delegata za nominaciju.

Sanders je dobio najviše pojedinačnih glasova u prve tri države u kojima su održana glasanja - Iowi, New Hampshireu i Nevadi, zbog čega je sada pritisak na njegovim protivnicima da mu bar jedan od njih uputi ozbiljan izazov u narednih sedam dana, ili će se svi suočiti sa situacijom da Sanders ostvari nedostižnu prednost u broju delegata koji će glasati za njegovu nominaciju na konvenciji u Milwaukeeu sredinom jula.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG