Linkovi

Sanders prvi u New Hampshireu, novo razočarenje za Bidena


Pristalice Bernija Sandersa slave u Manchesteru u New Hampshireu
Pristalice Bernija Sandersa slave u Manchesteru u New Hampshireu

Senator Bernie Sanders pobijedio je na demokratskim primarnim izborima u New Hampashireu, a odmah za njim je Pete Buttigieg, bivši gradonačelnik South Benda u Indiani. Sanders je osvojio 26% glasova a Buttigieg 24,4%. 

Senatorka Amy Klobuchar, koja je, prema ocjenama stručnjaka i publike imala dobar nastup u TV debati u petak uveče u New Hampshireu, zauzela je treće mjesto.

Nekadašnji favorit Joe Biden poslije kokusa u Iowi pretrpio je težak udarac i u New Hampshireu, gdje je tek na petom mjestu, iza senatorke iz Elizabeth Warren.

Pete Buttigieg
Pete Buttigieg

Svjestan da ga čeka razočaravajući rezultat, Biden je napustio New Hampshire prije nego što su počeli da stižu prvi rezultati, i otišao da vodi kampanju u Južnoj Karolini.

Broj kandidata za demokratsku nominaciju počeo je da se smanjuje a tokom večeri iz trke su se povukli biznismen Andrew Yang​ i senator Michael Bennet.

Poslije dva loša rezultata, sve više se postavlja pitanje da li je Joe Biden u stanju da konsoliduje podršku umjerenih demokrata, čiji su se glasovi “odlili” na Buttigiega​ i Klobuchar.

Joe Biden
Joe Biden

77-godišnji Biden nije dobro prošao u dvije prethodne kandidature za predsjednika, dok nije postao potpredsjednik Baracka Obame sa kojim je pobijedio na izborima 2008.

Nada se boljem uspjehu na izborima 29. februara u Južnoj Karolini a zatim i seriji primarnih izbora u drugim južnim državama na takozvani “super-utorak” 3. marta, gdje ima adut - podršku koju uživa među Afroamerikancima.

Nije gotovo, tek je počelo” – rekao je Biden pristalicama u Južnoj Karolini.

Rezultati su stizali relativno brzo a demokrate u New Hampshireu su uvjerene da će sve proći glatko za razliku od Iowe, gdje je zbog tehničkih problema danima odloženo brojanje glasova i saopštavanje rezultata.

Buttigieg je tijesno pobijedio Sandersa u Iowi, ali su oba izborna štaba tražila djelimično ponovo upoređivanje podataka sa glasačkih mjesta.

Na republikanskoj strani, očekuje se da će predsjednik Donald Trump lako pobijediti na stranačkim izborima, gdje mu je rival bio Bill Weld, bivši guverner susjednog Massachusettsa.

Donald Trump
Donald Trump

Demokratski glasači u New Hampshireu imali su pred sobom glasačke listiće sa čak 33 imena, uključujući i kandidate koji su ispali iz trke prije više nedjelja.

Ali na njima nije bilo ime bivšeg gradonačelnika New Yorka Michaela Bloomberga, milijardera koji je kasno ušao u trku i ne takmiči se formalno ni u jednoj državi prije “super-utorka” ali se penje u anketama popularnosti na nacionalnom nivou.

78-godišnji Bernie Sanders prije četiri godine je ubjedljivo pobijedio Hlilary Clinton u New Hampshireu sa 60% glasova ali ipak nije uspio da osvoji stranačku nominaciju.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG