Linkovi

Uoči prvih izbora za demotratskog predsjedničkog kandidata: Sandersu skočila popularnost


Senator Bernie Sanders
Senator Bernie Sanders

Prema najnovijim anketama, senatoru iz Vermonta Berniju Sandersu dodatno je porasla popularnost, i na nacionalnom nivou i u Iowi, gdje se u ponjedeljak održavaju prvi izbori u trci za izbor demokratskog predsjedničkog kandidata.

Podrška demokratskih birača u Iowi je veoma važna za dalji tok duge bitke za predsjedničku nominaciju.

Bernie Sanders nada se da će ga novi zamah koji je dobio dovesti do pobjede u Iowi: “Kažemo – otvoreno i bez izvinjavanja – da, ova administracija će biti administracija radničke klase”.

Sanders se nada da će u Iowi prestići bivšeg potpredsjednika Joea Bidena, koji je favorit na nacionalnom nivou. Biden odavno tvrdi da je najjači kandidat da se suprotstavi Trumpu i ujedini zemlju.​

Joe Biden
Joe Biden

“Sljedeći predsjednik će naslijediti podijeljenu zemlju i svijet u rasulu. Uz poštovanje, neće biti vremena za obuku na poslu. On ili ona će odmah morati da znaju šta će da urade”, rekao je Biden.

Još jedan snažan kandidat u Iowi je senatorka Elizabeth Warren, koja obećava velike promjene: “Ako se neka odluka donosi u Washingtonu, garantujem da je na nju uticao novac. Ako želimo da to promijenimo, ne možete da sprovodite sitne izmjene. Biće potrebna velika, strukturna promjena”.

Među prvih četvoro je Pete Buttigieg, bivši gradonačelnik South Benda u Indiani i relativno nova ličnost na nacionalnoj političkoj sceni.

“Vjerujem da svrha predsjedničkog položaja nije da se veliča predsjednik, nego da se osnaže i ujedine građani Amerike kako bi postizali velike stvari. Zato tražim vašu podršku”, poručuje biračima Buttigieg.

Četvoro demokratskih kandidata moralo je da prisustvuje suđenju o opozivu predsjednika Trumpa u Senatu. Zato senatori Sanders, Warren, Michael Bennet iz Colorada i Amy Klobuchar iz Minnesote nisu mogli da vode kampanju u Iowi u ključnom trenutku.

“Ostaćemo u Senatu do samog kraja, slušaćemo dokaze. A mi možemo da radimo dvije stvari u isto vrijeme, ja kao mama to dobro znam”, kaže Klobuchar.

Demokratski rivali Talsi Gabard, Džo Bajden, Ejmi Klobučar, Elizabet Voren i Berni Sanders zajedno su učestvovali u Maršu na dan Martina Lutera Kinga u Južnoj Karolini 20. januara 2020.
Demokratski rivali Talsi Gabard, Džo Bajden, Ejmi Klobučar, Elizabet Voren i Berni Sanders zajedno su učestvovali u Maršu na dan Martina Lutera Kinga u Južnoj Karolini 20. januara 2020.

Iako je Sandersova popularnost porasla, ankete pokazuju da će trka u Iowi biti tijesna i nepredvidljiva.

“Demokratski birači tek počinju da obraćaju pažnju i mislim da ima prostora za promjene. Birači u Iowi i širom zemlje imaju neku predstavu o kandidatima, ali će tek početi da se fokusiraju. A prvo o čemu misle je da žele da pobijede Donalda Trumpa”, objašnjava John Fortier iz Centra za dvostranačku politiku.

Demokratski kandidat biće formalno izabran u julu.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG