Linkovi

Las Vegas: Bloomberg česta meta u Demokratskoj predsjedničkoj debati


Debata u Nevadi: Bloomerg "na tapetu"
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00

Debata u Nevadi: Bloomerg "na tapetu"

Šest američkih demokratskih predsjedničkih kandidata uvuklo se u raspravu kasno u srijedu, a bivši milijarder gradonačelnika New Yorka Michael Bloomberg bio je meta oštrih napada svojih izazivača u njihovom prvom susretu licem u lice.

Senatori Bernie Sanders iz Vermonta i Amy Klobuchar iz Minesote odmah su optužili Bloomberga da pokušava kupiti demokratsku nominaciju trošeći gotovo 400 milijuna dolara vlastitog novca na masovnu nacionalnu političku reklamnu kampanju, čak i dok ovaj mjesec preskače partijske nominacijske izbore u četiri države gdje Demokrate daju prve glasove da bi u julu na kraju izabrali kandidata.

Klobučar je rekla da ne misli da američki glasači gledaju na republikanskog predsjednika Donalda Trumpa i kažu da "treba nam neko bogatiji" poput Bloomberga, 12. najbogatije osobe na svijetu.

Bloomber y Klobuchar | Debate
Bloomber y Klobuchar | Debate

Bloomberg je u svojoj prvoj političkoj raspravi od 2009. godine, kada se posljednji put kandidovao za gradonačelnika najvećeg grada u zemlji, odgovorio da nije naslijedio bogatstvo poput Trumpa, već ga je zaradio osnivanjem i upravljanjem istoimenom kompanijom za poslovne informacije.

"Sada trošim taj novac da bih se riješio Donalda Trumpa, najgoreg predsjednika koji je država ikad imala", rekao je Bloomberg.

Sanders, koji prednjači u nacionalnim anketama i koji je osvojio glasanje u prva dva primarna testa ovog mjeseca u Iowi i New Hampshireu, tvrdio je da je najbolje opremljen da privuče najveću odaziv birača u povijesti da bi svrgnuo Trumpa na općim izborima u studenom.

Međutim, Bloomberg je brzo napao Sandersa, samoopisanog demokratskog socijalistu, kao neprikladnog za novembarske nacionalne izbore protiv Trumpa, dijelom zbog prijedloga Sandera o univerzalnom zdravstvenom programu financiranom od strane države, „Medicare za sve“, koji bi mogao eliminirati privatno osiguranje koje pokriva 160 miliona Amerikanaca.

Democratic presidential candidates, former New York City Mayor Mike Bloomberg speaks during a Democratic presidential primary debate Wednesday, Feb. 19, 2020, in Las Vegas, hosted by NBC News and MSNBC. (AP Photo/John Locher)
Democratic presidential candidates, former New York City Mayor Mike Bloomberg speaks during a Democratic presidential primary debate Wednesday, Feb. 19, 2020, in Las Vegas, hosted by NBC News and MSNBC. (AP Photo/John Locher)

"Mislim da nema šanse da senator pobijedi predsjednika Trumpa", rekao je Bloomberg. "Ako on ode i bude [demokratski] kandidat, imat ćemo Donalda Trumpa još četiri godine, a mi to ne možemo podnijeti."

Bloomberg je također apsorbirao napade zbog politike koju je za gradonačelnika New Yorka usvojio od 2002. do 2013., policijske taktike gdje su vlasti nasumično zaustavljale ljude na gradskim trotoarima za koje su vjerovali da predstavljaju prijetnju, često mlade crnce i Latinoamerikance, u pokušaju da eliminiraju oružje iz kvartova ispunjenih zločinima.

Sanders, sadašnji "prednji trkač", politiku je nazvao "nečasnom". Bivši potpredsjednik Joe Biden opisao je politiku kao "gnusnu", rekavši da je administracija predsjednika Baracka Obame, čiji je on dio, osporila i da ju je Bloomberg branio.

Bloomberg je priznao da je politika "izmakla kontroli" i da mu je sada "neugodno" zbog toga i činjenice da je trebalo toliko vremena da postupno istupi iz nje.

"Zaustavili smo previše ljudi", rekao je Bloomberg.

Senatorka Elizabeth Warren iz Massachusettsa pritisnula je Bloomberga da objasni bezbroj seksističkih i mizoginističkih komentara koje je iznio tokom godina u svojoj kompaniji. Zatražila je da Bloomberg oslobodi žene od sporazuma o neotkrivanju podataka koje su potpisale kad su prihvatile novčane isplate za ponašanje, "tako da možemo čuti njihovu stranu priče."

Ali Bloomberg je to odbio rekavši da neće pustiti žene iz sporazuma jer je rekao da i one žele da sporazumi ostanu zatvoreni.

Biden je zavapio prema Bloombergu govoreći: "Ovdje se radi o transparentnosti"

"Nemam tolerancije prema vrsti ponašanja koje je" Me Too "izložio" moćnih muškaraca koji zlostavljaju i maltretiraju žene na radnom mjestu, rekao je Bloomberg. Naveo je broj ženskih rukovodilaca koje zapošljava i da im je plaćeno isto kao i muškarcima.

Bivši gradonačelnik South Benda u državi Indiana, Pete Buttigieg, izrazio

je zgražanje zbog mogućnosti da će nakon glasanja u 14 država 3. marta, nazvanog Super utorak, biti izabrana trećina delegata na julskom nacionalnom konvenciji o nominaciji, ostati samo dva održiva kandidata , Sanders i Bloomberg.

"Mogli bismo se probuditi dvije sedmice od danas, dan nakon Super utorka," rekao je Buttigieg, "a jedini kandidati koji će ostati na položaju biće Bernie Sanders i Mike Bloomberg, dvije najpolarizirajuće ličnosti na ovoj pozornici. A većina Amerikanaca ne vidi šta im odgovara ako moraju birati između socijalista koji misli da je kapitalizam korijen svega zla i milijardera koji misli da bi novac trebao biti korijen sve moći. "

Buttigieg je, u nastojanju da se zadrži na čelu među kandidatima nakon gostovanja u Iowi i New Hampshireu, napao Klobuchar jer nije znala ime predsjednika Meksika, Andrés Manuel López Obrador, kada je od nje zatraženo da ga imenuje u intervjuu za ovaj sedmicu. Buttigieg je rekao da su njegova iskustva kao gradonačelnika četvrtog grada po veličini u zapadnoj državi Indiana jednako kvalificirana za mjesto predsjednika kao i godine koje je Klobuchar provela u Washingtonu.

"Hoćeš da kažeš da sam glupa ili mi se rugaš, Pete?" uzvratila je Klobuchar. nakon čega je pozdravila meksičkog vođu po imenu.

Tijekom večeri kandidati su se u više navrata nametali za ulogu demokrate najsposobnijeg za svrgnuti Trumpa.

Biden je tvrdio da je on najiskusniji političar na pozornici, sa starom snagom

Biden i Sanders
Biden i Sanders

bivšeg senatora i potpredsjednika; Warren je tvrdila da ima najdetaljniji dnevni red i planove za popravak zdravstvenog sistema, obrazovanja i socijalne skrbi, dok je Klobuchar odbacio njene tvrdnje zbog pisanja zdravstvenog plana na bilješci „post-it“; dok se Sanders hvalio svojom vještinom privlačenja rekordnog broja birača, a Bloomberg je tvrdio da ga je iskustvo gradonačelnika i biznismena učinilo neusporedivim kao demokratskog izazivača.

"Ovo je posao menadžmenta, a Donald Trump nije menadžer", rekao je.

Rasprava u srijedu bila je u Las Vegasu, Nevada, zapadnoj državi gdje se glasanje za demokratski kokus odvija ove sedmice do subote.

Bloomberg nije na glasačkom listiću u Nevadi, niti glasačkom listiću sljedeće sedmice u atlantskoj primorskoj državi Južna Karolina. Umjesto toga, on se koncentrira na države koje glasaju 3. marta, kada će biti na glasačkom listiću.

Sa svojim čestim oglasima u američkim emitovanim talasima i društvenim medijima, Bloomberg se popeo na drugo ili treće mjesto u nacionalnim anketama demokrata, prateći Sandersa, a ponekad i Bidena, s Warrenom, Klobucharom i Buttigiegom iza leđa.

Do srijede navečer, 78-godišnji Bloomberg nije se kvalificirao za nijednu raspravu otkako je u studenom najavio kandidaturu. Ostali demokratski kandidati već su se uključili u osam rasprava od sredine 2019. godine.

Bloombergova "zahrđalost u diskusiji" se pokazala, s tim da su se ostali kandidati suprotstavili svojim protivnicima, dok se Bloomberg rijetko miješao u burne razmjene. Pritisnut da kaže kada će pustiti porezne prijave, nešto što je Trump odbio učiniti, Bloomberg je rekao da će trebati nekoliko tjedana.

„Potrebno nam je vremena, na žalost ili na sreću… Zarađujem puno, a poslujemo širom svijeta i pripremamo ga. Vjerojatno će broj stranica biti tisuće. Svake godine objavljivao sam poreznu prijavu tokom 12 godina u Gradskoj vijećnici. "

Debate Las Vegas
Debate Las Vegas

Sanders je nadvladao Buttigiega u prva dva demokratska takmičenja, u ruralnim, uglavnom bijelim saveznim državama Iowa i New Hampshireu na sjeveroistoku dijela zemlje.

Demokratski kandidati suočavaju se sa mnogo raznolikijim biračkim tijelom u Nevadi, gdje ima oko 29% latinoameričkih, 10% afroameričkih i 10% azijskih stanovnika.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG