Linkovi

Sedma debata demokrata: Razmijenjene kritike, ali složno protiv Trumpa


Kandidati za demokratsku nominaciju, biznismen Tom Steyer, senatorka Elizabeth Warren, bivši potpredsjednik Joe Biden, senator Bernie Sanders, bivši gradonačelnik South Benda Buttigieg i senatorka Amy Klobuchar.
Kandidati za demokratsku nominaciju, biznismen Tom Steyer, senatorka Elizabeth Warren, bivši potpredsjednik Joe Biden, senator Bernie Sanders, bivši gradonačelnik South Benda Buttigieg i senatorka Amy Klobuchar.

Šestoro kandidata za demokratsku predsjedničku nominaciju diskutovali su i razmijenjivali kritike na napetoj debati u utorak uveče, u pokušaju da ubijede birače u poljoprivrednoj državi Iowi da baš oni imaju političko znanje i vještinu da pobijede predsjednika Trumpa na novembarskim nacionalnim izborima. 

U vrijeme pojačane tenzije između SAD i Irana, senator Bernie Sanders iz Vermonta, koji sebe naziva demokratskim socijalistom, hitro je napao spoljnopolitičke poteze favorita u trci za nominaciju Demokratske partije, bivšeg potpredsjednika Joe Bidena.

Sanders je kritikovao Bidena zato što je 2002. godine, kao senator glasao da odobri američku invaziju na Irak, na osnovu obavještajnih podataka da diktator Saddam Hussein posjeduje oružje za masovno uništenje - podataka koji su se pokazali netačnim, dok se Sanders protivio ratu u Iraku.

Senator iz Vermonta izjavio je da je Biden glasao za "najveću spoljnopolitičku grešku u istoriji zemlje". Biden, koji godinama govori da je njegov glas o Iraku bio greška, odgovorio je da je, iako je pravio greške, kao potpredsjednik Baracka Obame radio na tome da se kući vrati više od 150.000 američkih vojnika stacioniranih u Iraku.

Senatorka Amy Klobuchar​ iz Minnesote rekla je da je, kao kandidat u ranoj fazi karijere, također je bila protiv invazije na Irak, i optužila Trumpa da "nepromišljeno vodi zemlju ka novom ratu" u trenutnom konfliktu sa Iranom.

Senatorka Elizabeth Warren, glavna rivalka Bidena i Sandersa, nekadašnja profesorica prava na Harvardu i drugi kandidati, rekli su da bi radili na tome da vrate hiljade američkih vojnika kući sa Bliskog istoka.

Warren je rekla: "Moramo da promijenimo mentalitet da je odgovor za svjetska žarišta slanje novih američkih vojnika u inostranstvo." Na pitanje da li bi neke trupe ostavila na Bliskom istoku, odgovorila je: "Ne, moramo da ih izvučemo odande."

"Amerikancima je muka od beskonačnih ratova", poručio je Sanders.

Bivši gradonačelnik South Benda u Indiani, Pete Buttigieg​, jedini ratni veteran među učesnicima debate, rekao je da bi najbolje služio u ulozi glavnokomandujućeg jer su "pouke prošlosti za njega lične prirode".

Bogati aktivista za zaštitu životne sredine Tom Steyer primjetio je da Trump "očigledno nema strategiju" prema Iranu i složio se sa Bidenom da je potrebna međunarodna koalicija da bi se suzbile nuklearne ambicije Irana.

Ovo je bila sedma debata do sada, sa najmanjim brojem kandidata od početka demokratske trke i prva u kojoj su učestvovali samo bijeli kandidati. Crnački, latinoamerički i azijski kandidati su ili ispali iz trke zbog nedostatka novca i podrške, ili se nisu kvalifikovali za debatu. Demokrate u ruralnoj Iowi prvi će glasati za nominaciju svog kandidata na stranačkim skupovima 3. februara.

Može li žena da pobijedi Trampa?

Elizabeth Warren razgovara Berniejem Sandersom
Elizabeth Warren razgovara Berniejem Sandersom

Warren i Sanders su se oštro sukobili oko privatnog razgovora koji su vodili prije više od godinu dana, u kojem je Sanders, kako tvrdi Warren, doveo u pitanje da li žena može da pobijedi Trumpa na predsjedničkim izborima.

Sanders demantuje da je iznio takav komentar i rekao da niko ne misli da žena ne može da pobijedi, podjsećajući da je demokrata Hillary Clinton pobijedila Trumpa za skoro 3 miliona glasova 2016. godine, ali je izgubila zbog sistema glasanja putem elektorskih koledža.

Na pitanje šta je pomislila kada je Sanders rekao da žena ne može da porazi Trumpa 2020. godine, Warren je odgovorila: "Nisam se složila."

Ona je primjetila da su muški kandidati na bini za debatu zajednički izgubili 10 izbora u svom životu dok su dvije žene - ona i Klobuchar - neporažene u svojim kampanjama.

Joe Biden, koji sada vodi svoju treću trku za predsjedničku nominaciju svoje stranke, vodi u nacionalnim anketama ali zaostaje za drugim kandidatima u Iowi i nekim drugim državama.

Prema anketama proteklog vikenda u Iowi, Sanders je na prvom mjestu sa 20 posto glasova podrške. Warren je na drugom mjestu sa 17 posto, Buttigiegna trećem sa 16% a Biden je na četvrtom mestu sa 15% podrške.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG