Linkovi

Bernie Sanders pobijedio u Nevadi


Democratic presidential candidate Sen. Bernie Sanders, I-Vt., right, with his wife Jane, speaks during a campaign event in San Antonio, Saturday, Feb. 22, 2020. (AP Photo/Eric Gay)
Democratic presidential candidate Sen. Bernie Sanders, I-Vt., right, with his wife Jane, speaks during a campaign event in San Antonio, Saturday, Feb. 22, 2020. (AP Photo/Eric Gay)

Senator Bernie Sanders učvrstio je status favorita u trci za demokratsku predsjedničku nominaciju pošto je, po svemu sudeći, odnio ubjedljivu pobjedu na kokusima u Nevadi. Joe Biden je na putu da osvoji drugo mjesto, što bi dalo novu nadu njegovoj posustaloj kampanji.

Sanders je dobio podršku raznovrsne grupe birača – mladih, sredovječnih, Latinoamerikanaca, članova sindikata i bijelih, visoko obrazovanih žena u Nevadi, što pokazuje znake da se njegova biračka baza proširila.

Sanders ima oko 44% glasova iz Nevade pošto su prijavljeni rezultati sa 11% glasačkih jedinica, iako su rezultati sporo pristizali.

Biden je na dalekom drugom mjestu sa 25% ali ipak ispred bivšeg gradonačelnika Indiane Petea Buttigiega koji ima 15% glasova.

Pobjeda u Nevadi će dodatno ojačati kandidaturu Sandersa, poslije dobrih rezultata u Iowi i New Hampshireu.

Ankete sa biračima pokazuju snažnu podršku planu univerzalne zdravstvene zaštite koju bi finansirala vlada (“Medicare” za sve) – koji predlaže Sanders.

Bivšem potpredsjedniku Bidenu je očajnički bio potreban dobar rezultat poslije slabih rezultata na prvim stranačkim kokusima i izborima, gdje nije dospio dalje od četvrtog mjesta.

Bloomberg ulazi u trku

Početkom oktobra, potpredsjednik Joe Biden i senatorka Elizabeta Warren predvodili su u trci demokrata u istraživanjima javnog mnijenja.

Ali, njihova podrška je opala, dok se Sanders probio do vrha, a bivši gradonačelnik New Yorka Micahel Bloomberg ušao u trku ulažući stotine miliona dolara u oglašavanje koje mu je obezbjedilo brz skok u rezultatima anketa.

Prema tim istraživanjima javnog mnijenja, drugi glavni kandidati u Nevadi su bili senatorka iz Amy Klobuchar i milijarder Tom Steyera.

Klobuchar je iznenadila u New Hampshireu zauzevši treće mjesto na kraju, nakon čega je slavila u svojoj kampanji kao potcijenjena koja je "pobijedila očekivanja na svakom koraku na svom putu".

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG