Linkovi

Biden kritikuje Buttigiega


Pete Buttigieg i Joe Biden prije demokratske debate u Mančesteru, 7. februar 2020. (Foto: Elise Amendola)
Pete Buttigieg i Joe Biden prije demokratske debate u Mančesteru, 7. februar 2020. (Foto: Elise Amendola)

U namjeri da spasi svoju kampanju, bivši potpredsjedik Joe Biden kritikovao je iskustvo Petea Buttigiega na mjestu gradonačelnika South Benda u Indiani i upozoravao da on neće imati podršku afroameričkih glasača koji su najvažniji oslonac Demokratske partije.

"Ne vjerujem da ćemo kao stranka rizikovati, ako ja budem bio nominovan. Ali rizik je da nominujemo nekoga ko nikada nije imao višu javnu funkciju od gradonačelnika South Benda u Indiani", rekao je Biden u subotu u Manchesteru.

Prije govora u Manchesteru, Bidenov štab objavio je spot u kome poredi šta je on postigao kao potpredsjednik, a šta Buttigieg kao gradonačelnik. U spotu se navodi kako je Biden pomogao da predsjednik Barack Obama promijeni zakone o zdravstvenoj zaštiti i da spasi autoindustriju, dok je Buttigieg postavljao ukrasna svjetla na mostovima i popravljao trotoare.

Štab Petea Buttigiega optužio je Bidena da omalovažava posao koji se radi u malim gradovima širom Amerike.

"Odluka potpredsjednika da napravi ovakav spot više govori o njegovoj trenutnoj poziciji u trci za nominaciju, nego o šansama Peta, kao gradonačelnika i veterana", naveo je portparol Buttigiega​.

Biden je tokom debate u petak rekao da će mu biti teško na izborima u New Hampshireu, gdje je senator iz susjednog Vermonta Bernie Sanders pobijedio za više od 20 odsto 2016. Bivši potpredsjednik nada se da će opstati do Južne Karoline, gdje se glasa krajem mjeseca i koja je prva savezna država na primarnim izborima sa ogromnom afroameričkom populacijom.

Prema ispitivanjima javnog mnijenja, Buttigieg zaista ne uživa veliko povjerenje Afroamerikanaca i Biden se nada će početni uzlet bivšeg graonačelnika proći.

"Ovo je stranka različitosti, zato smo i jaki i zato naš kandidat mora da ima takvu snagu", kaže Biden.

Ankete pred sljedeći "okršaj"

Demokratski kandidati za predsjednika su u žurbi da osvoje što više simpatija, prije sljedećih izbora u New Hampsireu, koji bi mogli da ukažu na favorita, poslije debakla u Iowi.

Američki senator Bernir Sanders i bivši gradonačelnik South Benda u Indiani Pate Buttigiegs u proglasili pobjedu poslije kokusa u Iowi, na trećem mjestu je senatorka Elizabeth Warren, bivši potpredsjednik Amerike Joe Biden na četvrtom mestu.

Posljednji rezultati glasača u New Hampshireu pokazuju da najmlađi kandidat Buttigieg uživa povjerenje 25% birača, a najstariji Sanders samo jedan procenat manje. Warren je treća sa 14%, a Biden četvrti sa 11%. Svi ostali imaju jednocifreni procenat podrške, a 7 odsto birača je neodlučno.

Anketa je pratila 500 demokratskih birača tokom dva dana, i potencijalna greška je plus ili minus 4,4 procenta. Od prvog ispitivanja 3. februara, rejting Buttigiega se podigao za 14 poena.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG