Linkovi

Michael Bloomberg - rješenje za podijeljene demokrate?


Milijarder, medijski mogul i bivši gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg

Rezultati preliminarnih stranačkih izbora u Americi pokazuju da je demokratsko biračko tijelo prilično rasparčano.

Pošto nema jasnog favorita, neki tu vide prostor za bivšeg gradonačelnika New Yorka, Michaela Bloomberga. On je kasno ušao u trku a za sada uglavnom vodi medijsku kampanju.

Biznismen i milijarder ima nekonvencionalnu strategiju - odlučio je da preskoči prve unutarstranačke izbore, dok pokušava da prestigne brojne druge kandidate za koje neki birači misle da nisu dovoljno jaki da pobijede predsjednika Trumpa u novembru.

Autobus izbornog štaba Bloomberga nedavno je stigao u Richmond u Virginiji, i privukao grupu vatrenih pristalica koje vjeruju da je bogati biznismen i bivši gradonačelnik New Yorka jedini demokratski kandidat koji može da porazi predsjednika Trumpa na novembarskim izborima.

Craig Hedley je glasač i registrovani član Demokratske stranke u Virginiji i smatra da je Bloomberg najbolje rješenje.

„On to može. Drugi će da pretrpe poraz. Užasno je, strašno. Trump će se samo profitirati ako mu se Mike ne suprotstavi”, kaže on.

Bloomberg nije učestvovao u prvim unutarstranačkim izborima demokrata, na kojima je najviše glasova dobio liberalni senator iz Vermonta Bernie Sanders. Međutim, njegovi ciljevi o besplatnim državnim univerzitetima i univerzalnoj zdravstvenoj zaštiti su za mnoge umjerene demokrate suviše ekstremni.

Deborah Hedley je birač Demokratske stranke u Virdžiniji: „Ne mislim da Sanders može da stvori koaliciju i ne mislim da može da porazi Trumpa. Nama treba neko ko može da pobijedi, to mora da bude neki umjereni kandidat.”

Umjereni kandidati – bivši gradonačelnik South Benda u Indiani Pete Buttigieg i senatorka iz Minnesote Amy Klobuchar ostvarili su dobar rezultat ali će možda naići na probleme, kako se izbori premještaju u države sa više birača iz manjinskih grupa. Za to vrijeme, bivši potpredsjednik Joe Biden je pretrpio ozbiljne udarce na prvim stranačkim izborima.

Nekadašnji republikanac Bloomberg, koji je kasno ušao u tu neizvjesnu trku, sebe predstavlja kao snagu ujedinjenja.

„Kandidujem se da bih ponovo ujedinio našu zemlju i vratio riječ Sjedinjene u njeno ime”, kaže on.

Bloomberg vodi kampanju u Tennesseeju, 12. februara 2020.
Bloomberg vodi kampanju u Tennesseeju, 12. februara 2020.

Bivšeg gradonačelnika već su zvanično podržali neki stranački lideri kao što je gradonačelnica Washingtona, Muriel Bowser​. On je takođe donirao milione dolara demokratskim kandidatima i organizacijama koje se bore protiv klimatskih promjena i oružanog nasilja. Bloombergova pristalica Calandrian Simpson Kemp izgubila je sina u jednoj pucnjavi.

„Nikome nije stalo do naše djece ali neko ipak postoji. On se zove Michael Bloomberg. Njemu je stalo”, kaže ona.

Bloomberga, međutim, kritikuju zbog politike koja je primkenjivana u New Yorku za vrijeme njegovog mandata, kada se policija New Yorka u pretresima građana uglavnom koncentrisala na crnce i druge manjine. On se izvinio zbog toga krajem prošle godine.

„Sada vidim da smo mogli i trebalo je da reagujemo brže i ranije da zaustavimo takve pretresa. Žao mi je što nismo”, rekao Bloomberg.

Bloomberg sam finansira svoju kampanju na nacionalnom nivou zbog čega su ga Sanders i neki drugi kandidati kritikovali da pokušava da “kupi izbore.” Prva proba za Bloomberga biće takozvani “super utorak” 3. marta, kada će se njegovo ime naći na glasačkim listićima u 14 država sa velikim i veoma raznovrsnim stanovništvom.

XS
SM
MD
LG