Linkovi

WHO: Neprihvatljivo spor tempo vakcinacije u Evropi


Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) kritikovala je danas "neprihvatljivu" sporost vakcinacije protiv korona virusa u Evropi, koja je mjesecima suočena sa veoma zabrinjavajućom epidemiološkom situacijom.

"Sporim tempom vakcinacije produžava se pandemija", saopštio je evropski ogranak WHO i ukazuje da je broj novih slučajeva u Evropi naglo povećan u poslednjih pet nedjelja.

Direktor WHO za Evropu Hans Kluge poručio je da su "vakcine najbolji put za izlazak iz pandemije". "Ne samo da djeluju, već su i vrlo efikasne u ograničavanju infekcija. Ipak, primjena ovih vakcina je neprihvatljivo spora", naveo je Kluge u saopštenju, prenosi Beta pozivajući se na AFP. "Da budem jasan: moramo ubrzati proces povećanjem proizvodnje, smanjenjem prepreka za isporuku vakcina i upotrebom bilo koje doze koju imamo na zalihama", istakao je Kluge.

Kluge je takođe upozorio da je veoma zabrinjavajuća situacija u regionu u poslednjih nekoliko mjeseci.

U evropskom regionu WHO, koji uključuje pedesetak zemalja uključujući Rusiju i nekoliko država centralne Azije, broj umrlih prošle nedjelje premašio je 24.000 i "ubrzano" se približava milionskoj brojki, navodi ta organizacija.

Broj novozaraženih je na nedeljnom nivou dostigao 1,6 miliona, dok je bio ispod milion prije samo pet nedjelja, ukazuje WHO.

Komentari

XS
SM
MD
LG