Linkovi

WHO: Neprihvatljivo spor tempo vakcinacije u Evropi


Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) kritikovala je danas "neprihvatljivu" sporost vakcinacije protiv korona virusa u Evropi, koja je mjesecima suočena sa veoma zabrinjavajućom epidemiološkom situacijom.

"Sporim tempom vakcinacije produžava se pandemija", saopštio je evropski ogranak WHO i ukazuje da je broj novih slučajeva u Evropi naglo povećan u poslednjih pet nedjelja.

Direktor WHO za Evropu Hans Kluge poručio je da su "vakcine najbolji put za izlazak iz pandemije". "Ne samo da djeluju, već su i vrlo efikasne u ograničavanju infekcija. Ipak, primjena ovih vakcina je neprihvatljivo spora", naveo je Kluge u saopštenju, prenosi Beta pozivajući se na AFP. "Da budem jasan: moramo ubrzati proces povećanjem proizvodnje, smanjenjem prepreka za isporuku vakcina i upotrebom bilo koje doze koju imamo na zalihama", istakao je Kluge.

Kluge je takođe upozorio da je veoma zabrinjavajuća situacija u regionu u poslednjih nekoliko mjeseci.

U evropskom regionu WHO, koji uključuje pedesetak zemalja uključujući Rusiju i nekoliko država centralne Azije, broj umrlih prošle nedjelje premašio je 24.000 i "ubrzano" se približava milionskoj brojki, navodi ta organizacija.

Broj novozaraženih je na nedeljnom nivou dostigao 1,6 miliona, dok je bio ispod milion prije samo pet nedjelja, ukazuje WHO.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG