Linkovi

U Srbiji za tri dana vakcinisano 22.000 stranih državljana. Veliki broj građana BiH


Zbog nedostatka vakcina BH građani cijepe se u Srbiji
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:55 0:00

Zbog nedostatka vakcina BH građani cijepe se u Srbiji

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Srbije Mihailo Jovanović saopštio je da je u Srbiji za tri dana (25, 27. i 28. mart) vakcinisano više od 22.000 stranih državljana.

Jovanović je za Radio televiziju Srbije (RTS) rekao da su oni došli na poziv Privredne komore Srbije ili su se sami prijavili preko portala eUprava, te da primili su vakcinu švedsko-britanskog proizvođača AstraZeneca.

Vakcinacija stranih državljana organizovana je proteklog vikenda na punktovima za masovnu imunizaciju u Beogradu i Nišu.

Vakcinisano 8.500 privrednika iz susjednih zemalja

Predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je da je tokom vikenda vakcinisano 8.500 privrednika iz regiona, a da će vakcinacija biti nastavljena i danas i sutra (29. i 30. mart).

"Razgovaramo o budućim akcijama sa Vladom, polazimo od zajedničkog interesa, jedni bez drugih ne možemo da radimo", rekao je Čadež za RTS.

Predsjednik Privredne komore Srbije je prethodno naveo da je najveći odziv poslovnih ljudi iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Sjeverne Makedonije.

Gužve na punktovima za imunizaciju

Direktor Vladine Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović izjavio je da su se u subotu, 27. marta, stvorili redovi za vakcinaciju jer su strani državljani koji su dobili poziv za određeno vrijeme došli svi zajedno u istom trenutku ujutro.

"Zbog toga je istog dana upućen poziv državljanima susjednih zemalja koji nisu dobili poziv ne dolaze u Srbiju i da se prethodno prijave preko portala eUprave, nakog čega će biti pozvani", rekao je Jovanović.

Svi zainteresovani građani mogu da se prijave za imunizaciju pozivanjem broja 0800 222 334 i preko portala e-Uprave.

Jovanović je dodao i da građani Sjeverne Makedonije, koji su 28. marta došli u Niš bez poziva, nisu bili vraćeni, već su vakcinisani na punktu za masovnu imunizaciju u hali "Čair".

Jovanović je rekao i da vakcinacija stranaca ni u kojoj mjeri nije omela imunizaciju državljana Srbije jer je, kako je naveo, u istom periodu vakcinisano više od 28.000 građana Srbije vakcinama ruskog Sputnika, kineskog Sinopharma i američko-njemačkog proizvođača Pfizer.

On je dodao da je u Srbiji do sada dato 2.325.000 vakcina, od čega je 920.000 građana primilo drugu dozu.

Flight attendants wait in the line to get a coronavirus disease (COVID-19) vaccine at the Belexpo vaccination centre, as Serbia started to immunize business people across the region, in Belgrade, Serbia, March 27, 2021. REUTERS/Zorana Jevtic
Flight attendants wait in the line to get a coronavirus disease (COVID-19) vaccine at the Belexpo vaccination centre, as Serbia started to immunize business people across the region, in Belgrade, Serbia, March 27, 2021. REUTERS/Zorana Jevtic

Povodom vakcinacije stranih državljana i gužvi koje su se stvorile na punktovima za imunizaciju reagovalo je udruženje "Ujedinjeni protiv kovida", koje u Srbiji okuplja zdravstvene radnike nezadovoljne odgovorom države na pandemiju.

Oni su u saopštenju 28. marta naveli da prioritet mora da bude "organizovana kampanja za vakcinaciju sopstvenog stanovništva" koja, kako su naveli, ne postoji, i "sistematsko suzbijanje bezumnih antivakserskih istupanja u medijima pod kontrolom vlasti koje, takođe, ne postoji".

"Da li je, i na koji način pravno regulisano vakcinisanje stranih državljana u Srbiji? Da li postoji bilo kakva kontrola ulaska u zemlju, u smislu zahtjeva da strani državljani imaju neki dokaz da trenutno nisu zaraženi? Takođe, da li je normalno da se u epidemiji strani državljani nekontrolisano kreću po teritoriji čitave države, kako bi bili vakcinisani?", pitanja su koja je zdravstvenim vlastima uputilo udruženje "Ujedinjeni protiv kovida".

Potpisnici saopštenja su pitali i "zašto nisu postojala nikakva razdvajanja prilikom vakcinacije (na punktovima)" i zašto vakcine nisu donirane stranim državama kako bi se smanjio rizik od zaraze na teritoriji Srbije.

U Srbiji je, prema podacima od 28. marta, od posljedica zaraze korona virusom umrlo ukupno 5.190 ljudi, dok je od početka potvrđeno 585.506 slučajeva infekcije.

Brnabić: Svi će biti pozvani na revakcinaciju

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je iz Srbije u region poslata "najlepša slika o solidarnosti vakcinisanjem građana drugih država i da će svi biti pozvani da dođu na revakcinaciju".

"Nije bilo nikakve politike u tom pozivu da dođu, niti je bilo politike u njihovom dolasku", rekla rekla je Brnabić za televiziju Happy.

"Verovali su svi koji su došli u Srbiju, imali su u nas poverenje i hvala im", rekla je Brnabić.

Ističe rok AstraZeneca vakcinama

Brnabić je rekla da je procijenjeno da će Srbija morati da uništi 20.000-25.000 vakcina AstraZeneca jer im početkom aprila ističe rok, i dodala da Srbija nije htjela tako nešto da uradi, već da pomogne i regionu tako da je pozvala i gradjane drugih država na vakcinaciju.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG