Linkovi

WHO: Evropa da ubrza vakcinaciju


FILE - A doctor injects vaccine into a patient's arm, in Rome, Italy, Feb. 23, 2018.
FILE - A doctor injects vaccine into a patient's arm, in Rome, Italy, Feb. 23, 2018.

Evropa mora da ubrza kampanju vakcinacije protiv korona virusa uz podršku svih laboratorija, izjavio je šef Svjetske zdravstvene organizacija (WHO) za Evropu Hans Kluge.

U intervjuu agenciji Frans pres (AFP), Kluge je rekao da je "zabrinut" zbog uticaja novih varijanti virusa na efikasnost vakcine.

"Moramo da udružimo snage da bismo ubrzali vakcinaciju", pozvao je Kluge poslije teškog početka kampanje vakcinacije u Evropskoj uniji zbog nestašice vakcina i tenzija između Brisela i pojedinih proizvođača.

Kluge je dodao da "konkurentske farmaceutske kompanije moraju da ujedine napore i značajno povećaju proizvodne kapacitete - to je ono što je potrebno".

"Moramo da se pripremimo i na nove mutacije virusa", naveo je Kluge i uputio poziv za solidarnost sa zemljama koje ne mogu da nabave vakcine.

AFP piše da je u Evropskoj uniji samo 2,5 procenta stanovništva primilo prvu dozu vakcine, a najave nekoliko farmaceutskih kompanija da će povećati isporuke vakcina pobudile su nadu u ubrzanje.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG