Linkovi

Kina odbacila plan WHO o drugoj fazi istraživanja porijekla virusa


An aerial view shows the P4 laboratory of the Wuhan Institute of Virology, in Wuhan, China, April 17, 2020. Wuhan lab
An aerial view shows the P4 laboratory of the Wuhan Institute of Virology, in Wuhan, China, April 17, 2020. Wuhan lab

Kina je odbacila plan Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za sprovođenje druge faze istrage o porijeklu virusa korona, koja obuhvata hipotezu da je oboljenje možda nastalo u kineskoj laboratoriji, izjavio je u četvrtak, 22. jula, potpredsjednik kineske Nacionalne komisije za zdravlje Zeng Jiksin.

WHO je početkom mjeseca predložila drugu fazu istraživanja o porijeklu virusa korona u Kini, uključujući kontrole laboratorija i pijaca u Wuhanu i zatražila je transparentnost od vlasti, podsjeća agencija Reuters.

"Nećemo prihvatiti ovakav plan o praćenju porijekla virusa jer u pojedinim aspektima zanemaruje zdrav razum i protivi se nauci", naglasio je Jiksin.

Prema njegovim riječima, bio je iznenađen kada je prvi put čitao plan WHO jer se navodi hipoteza da je kinesko kršenje protokola u laboratoriji tokom istraživanja uzrok "curenja" virusa.

On je izrazio nadu da će WHO ozbiljno razmotriti stavove i sugestije koje su dali kineski stručnjaci i da će praćenje porijekla virusa korona tretirati kao naučno pitanje i odustati od političkog miješanja.

Zeng je dodao da je Kina protiv politizacije istraživanja.

Potraga za porijeklom virusa postala je diplomatsko pitanje koje je uticalo na pogoršanje odnosa Kine sa SAD i mnogim njihovim saveznicima. SAD i druge zemlje smatraju da Kina nije bila otvorena oko toga šta se dogodilo u ranim danima pandemije, podsjeća agencija Asošijejted pres (AP).

Kina optužuje kritičare da tim pitanjem treba da se bave naučnici.

Direktor WHO Tedros Adhanom Gebrejezus priznao je prošle nedelje da je preuranjeno isključiti potencijalnu vezu između pandemije i curenja iz kineske državne laboratorije u Wuhanu.

Zeng je rekao da laboratorija u Wuhanu nema virus koji može direktno da zarazi ljude.

On je ukazao da je WHO koordinisala tim međunarodnih stručnjaka koji su posjetili tu laboratoriju ranije ove godine i zaključili da je pretpostavka o curenju virusa iz laboratorije veoma malo vjerovatna.

Većina stručnjaka smatra da je najvjerovatnije da je virus prešao sa životinja na ljude, podsjeća AP.

Prvi poznati slučajevi virusa pojavili su se u Wuhanu u decembru 2019. godine.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG