Linkovi

Istaknuti naučnici pozivaju na dublju istragu porijekla pandemije


Radnik u zaštitnom odijelu na tržnici morskih plodova tokom ranog širenja koronavirusa, u Wuhanu, provincija Hubei, Kina, 10. januara 2020.
Radnik u zaštitnom odijelu na tržnici morskih plodova tokom ranog širenja koronavirusa, u Wuhanu, provincija Hubei, Kina, 10. januara 2020.

Istaknuti naučnici pozivaju na dublju istragu porijekla virusa SARS-CoV-2 te na diskurs baziran na nauci, lišen ostrašćenosti.

U pismu objavljenom u četvrtak, 13. maja 2021. u časopisu Science ​, međunarodna grupa od 18 biologa, imunologa i drugih naučnika kritikovala je nalaze izvještaja o porijeklu virusa i pandemije koji je u martu objavio tim pod vođstvom Svjetske zdravstvene organizacije.

Potpisnici pisma su pozvali na opsežniju procjenu dvije hipoteze: da je virus SARS-CoV-2 ušao u ljudsku populaciju i počeo se širiti nakon „bijega“ iz laboratorije ili usljed preskakanja virusa sa neke životinjske vrste na ljude.

Samo neka od poznatih imena koja su potpisala ovo pismu su Ravindra Gupta s Univerziteta Cambridge, Rasmus Nielsen, s Univerziteta Berkeley te Nick Patterson s Instituta Broad pri Harvardu.

Iako nije bilo nalaza koji jasno podupiru prirodno prelijevanje ili laboratorijsku nesreću, tim je procijenio zoonotski preljev preko intermedijernog domaćina kao ,vjerovatan do vrlo vjerovatan', a laboratorijski incident kao 'krajnje nevjerojatan'“, navodi se u pismu. Ova grupa također navodi da dva scenarija porijekla virusa u izvještaju nisu imala jednako balansirano razmatranje, jer „samo 4 od 313 stranica izvještaja“ se odnosi na scenario laboratorijskog incidenta.

Oni, kao uostalom i Svjetska zdravstvena organizacija, smatraju pitanje porijekla virusa važnim za budućnost borbe s pandemijama uopšte. U ovom trenutku za obične ljude enigma porijekla virusa ne igra veliku ulogu i bilo koja mogućnost koja se potvrdi u konačnici neće bitno utjecati na borbu s ovim virusom. Ono na šta će utjecati jeste da se svijet bolje može pripremiti u budućnosti na ovakve događaje ili – još bolje – spriječiti ih.

Ovo pismo još uvijek nije potvrda da je virus možda pobjegao iz laboratorije, nego je potvrda toga kako se naučnici ne slažu da je istraga Svjetske zdravstvene organizacije bila podrobna, prije svega zbog opstrukcija Kine. U pismu se naglašava i važnost napora kineskih naučnika da probiju zataškavanje informacija o novom virusu:

Konačno, u ovo vrijeme nesretnog antiazijskog sentimenta u nekim zemljama, primjećujemo da su na početku pandemije kineski ljekari, naučnici, novinari i građani sa svijetom podijelili ključne informacije o širenju virusa - često uz velike osobne troškove. Morali bismo pokazati istu odlučnost u promicanju nepristranog naučno utemeljenog diskursa o ovom teškom, ali važnom pitanju.“, navodi se u pismu.

Ovo pismo je prije svega poziv na više transparentnosti u istrazi i nauci uopšte, na dijeljenje podataka, objektivnost, na detaljnije i duboke analize koje neće ostaviti krucijalna pitanja otvorenim.

Autori pisma su rekli da njihov cilj nije podržavanje jedne ili druge hipoteze, već zalaganje za veću naučnu strogost.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG