Linkovi

AP o izvještaju WHO: Životinje izgledni izvor COVID-19


A researcher for Brazil's state-run Fiocruz Institute takes an oral swab sample from a bat captured in the Atlantic Forest, at Pedra Branca state park, near Rio de Janeiro, Tuesday, Nov. 17, 2020. (AP Photo/Silvia Izquierdo)
A researcher for Brazil's state-run Fiocruz Institute takes an oral swab sample from a bat captured in the Atlantic Forest, at Pedra Branca state park, near Rio de Janeiro, Tuesday, Nov. 17, 2020. (AP Photo/Silvia Izquierdo)

Zajednička studija o porijeklu COVID-19 Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Kine kaže da je prenos virusa sa slijepih miševa na ljude preko drugih životinja najvjerovatniji scenario širenja COVID-19, a da curenje virusa iz laboratorije “nije izgledno”, prenosi agencija Associated Press (AP), prema kopiji izvještaja koju je imala na uvid.

Ono što se otkriva u izvještaju u velikoj mjeri je bilo očekivano, ali je ostavilo mnoga pitanja bez odgovora. Izvještaj je pružio detaljna obrazloženja zaključaka tima. Istraživači su predložili dalja istraživanja u svim aspektima osim u onim koji se tiču hipotetičkog curenja iz laboratorije.

Objavljivanje izvještaja bilo je odgađano što je podiglo pitanja o tome da li je Kina pokušavala da izokrene zaključke kako bi spriječila da bude okrivljena za pandemiju. Zvaničnik Svjetske zdravstvene organizacije rekao je krajem prošle sedmice da očekuje da će izvještaj biti spreman za objavljivanje "u narednih nekoliko dana".

AP je u ponedjeljak (29. mart) dobio, kako se čini, skoro konačnu verziju od diplomate sa sjedištem u Ženevi iz zemlje članice WHO. Nije bilo jasno može li se izvještaj i dalje mijenjati prije objavljivanja. Diplomata nije želio da se imenuje jer nema ovlasti da daje informacije prije objavljivanja.

Istraživači su naveli četiri scenarija prema najvećoj vjerovatnosti za pojavu virusa SARS-CoV-2. Na vrhu liste bio je prenos putem druge životinje, za koju su rekli da je najvjerovatniji razlog. Procijenili su da je direktno širenje sa slijepih miševa na ljude vjerovatno i rekli da je širenje prehrambenim proizvodima "hladnog lanca" moguće, ali nije vjerovatno.

Najbliži rođak virusa koji uzrokuje COVID-19 pronađen je kod slijepih miševa, za koje je poznato da prenose korona viruse. Međutim, u izvještaju se kaže da se “procjenjuje da će evolucijska udaljenost između ovih virusa šišmiša i SARS-CoV-2 biti nekoliko decenija, što ukazuje na kariku koja nedostaje“.

Rečeno je da su vrlo slični virusi pronađeni u pangolinima, odnosno ljuskarima, ali takođe je primijećeno da su nerc i mačke osjetljivi na virus koji izaziva COVID, što sugeriše da bi mogli biti prenosioci.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG