Linkovi

SAD i još 13 zemalja zabrinute zbog izvještaja WHO o porijeklu virusa COVID-19


Arhiva - Sjediše Svjetske zdrvstvene organizacije u Ženevi, Švajcarska.
Arhiva - Sjediše Svjetske zdrvstvene organizacije u Ženevi, Švajcarska.

Sjedinjene Države i 13 drugih zemalja izdale su u utorak saopštenje u kom su izrazili "zajedničku zabrinutost" zbog novoizdatog izvještaja Svjetske zdravstvene organizacije o porijeklu virusa koji uzrokuje COVID19

U saopštenju objavljenom na web stranici američkog State Departmenta, koje dijele i ostale zemlje, kaže da je od ključne važnosti izraziti zabrinutost zbog toga što je međunarodna ekspertska studija o izvoru virusa značajno kasnila i uz manjkav pristup potpunim i originalnim podacima i uzorcima.

WHO je službeno objavila svoj izvještaj ranije u utorak, rekavši da dok izvještaj predstavlja sveobuhvatan pregled dostupnih podataka, "još uvijek nismo pronašli izvor virusa".

Tim je izvijestio o poteškoćama u pristupu sirovim podacima, između ostalog, tokom posjete gradu Vuhan, Kina, ranije ove godine.

Istraživači su takođe bili prinuđeni da čekaju nekoliko dana prije nego što su dobili dozvolu od kineske vlade za ulazak u Vuhan.

U zajedničkom saopštenju SAD i drugih, dalje se kaže da bi "naučne misije poput ove trebalo da mogu da rade svoj posao pod uslovima koji omogućavaju nezavisne i objektivne preporuke i nalaze".

Zemlje su izrazile svoju zabrinutost u nadi da će postaviti "put ka pravovremenom, transparentnom, na dokazima zasnovanom procesu za sljedeću fazu ove studije, kao i za sljedeću zdravstvenu krizu".

Zajedno sa SAD, izjavu su potpisale vlade Australije, Britanije, Kanade, Češke, Danske, Estonije, Izraela, Japana, Letonije, Litvanije, Norveške, Republike Koreje i Slovenije.

Generalni direktor WHO Tedros Adhanom Gebreiesus rekao je u utorak da je potrebna dalja studija i više podataka kako bi se potvrdilo da li se virus širio na ljude kroz prehrambeni lanac ili preko divljih ili uzgajanih životinja.

Tedros je rekao da, iako je tim zaključio da je "bijeg" virusa iz laboratorija najmanje vjerovatna hipoteza, stvar zahtijeva dalju istragu.

Vođa tima WHO Peter Ben Embarek rekao je novinarima u utorak da je "savršeno moguće" da su slučajevi COVID19 kružili još u novembru ili oktobru 2019. oko Vuhana, ranije nego što je dokumentovano u vezi sa širenjem virusa.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG