Linkovi

WHO: Potrebno još da bi se isključila teorija o curenju virusa iz laboratorije


A cat pauses at a temple in Wuhan in central China's Hubei province on Feb. 9, 2021. A joint WHO-China study on the origins of COVID-19 says that transmission of the virus from bats to humans through another animal is the most likely scenario.

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) kazao je da je potrebna dalja istraga kako bi se definitivno odbacila teorija da je COVID-19 potekao iz laboratorije u Kini.

Tedros Adhanom Ghebreiesus (Tedros Adhanom Ghebreyesus) rekao je u utorak da su, iako je curenje virusa iz laboratorije najmanje vjerovatni uzrok, potrebna opsežnija istraživanja, prenosi BBC.

Virus je prvi put otkriven u Vuhanu, u kineskoj provinciji Hubei, krajem 2019. godine, a kineska vlada odbacila je navode o curenju virusa.

Otkako je prvi put identifikovan, od posljedica zaraze novim korona virusom umrlo je više od 2,7 miliona ljudi širom svijeta, a više od 127 miliona je njime inficirano.

Međunarodni tim stručnjaka otputovao je u Vuhan u januaru kako bi istražio porijeklo virusa. Njihova istraživanja oslanjala su se na uzorke i dokaze kineskih zvaničnika.

Dr Tedros rekao je da je tim imao poteškoća sa pristupom sirovim podacima i pozvao na „blagovremeniju i sveobuhvatniju razmjenu podataka“ u budućnosti.

Tim je istražio sve mogućnosti, uključujući jednu teoriju da virus potiče sa Instituta za virusologiju Vuhan. Institut je vodeći svjetski autoritet za prikupljanje, skladištenje i proučavanje korona virusa slijepih miševa.

Bivši američki predsjednik Donald Tramp (Donald Trump) bio je među onima koji su podržavali teoriju da je virus možda pobjegao iz laboratorije.

Međutim, u izvještaju WHO i kineskih stručnjaka objavljenom u utorak, a u koji je uvid imala novinska agencija AFP, navodi se da je objašnjenje curenja iz laboratorija vrlo malo vjerovatno i da je virus vjerovatno prešao sa slijepih miševa na ljude preko druge posredničke životinje.

Međutim, teorija "zahtijeva dalje istraživanje, potencijalno sa dodatnim misijama koje uključuju specijaliste stručnjake", rekao je dr Tedros.

Dozvolite mi da jasno kažem da što se tiče WHO, sve hipoteze ostaju na stolu“, dodao je on.

Kina je opovrgla tvrdnje i kaže da iako je Vuhan mjesto gdje je otkrivena prva grupa slučajeva, nije nužno i mjesto porijekla virusa. Državni mediji tvrde da je virus možda stigao u Vuhan uvozom smrznute hrane.

Zemlja je u velikoj mjeri stavila epidemiju pod kontrolu brzim masovnim ispitivanjima, strogim blokadama i strogim ograničenjima putovanja.

XS
SM
MD
LG