Linkovi

WHO: Kina da bolje sarađuje u ispitivanju porekla pandemije


Tedros Adhanom Ghebreyesus
Tedros Adhanom Ghebreyesus

Kina mora da "bolje sarađuje" u istrazi o porijeklu pandemije korona virusa čiji su prvi slučajevi otkriveni u decembru 2019. godine u Wuhanu, rekao je danas (15. juli) generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.

"Nadamo se da će biti bolja saradnja kako bismo znali šta se zaista dogodilo", rekao je Ghebreyesus na brifingu za novinare SZO u Ženevi.

On je ukazao da je "prvi problem dijeljenje sirovih podataka".

"A, drugi je da je bilo preuranjenog pokušaja smanjenja broja hipoteza poput one o laboratoriji - da je virus izašao iz laboratorije", rekao je Ghebreyesus. "Događaju se laboratorijske nezgode, to je prilično često. I sam sam ih vidio i pravio greške", rekao je on.

Ghebreyesus je zato izrazio nadu će biti bolja saradnja i da će WHO nastaviti razgovore sa Kinom i drugim svojim zemljama članicama, istučući da je druga faza istrage o porijeklu virusa obustavljena.

Prvi slučajevi infekcije korona virusom, koji se proširio cijelim svijetom,
registrovani su u kineskom gradu Wuhanu u decembru 2019. godine.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG