Linkovi

Sud BiH ukinuo mjere zabrane za osumnjičene u aferi “Respiratori”


Predmet Respiratori: Ročište o određivanju pritvora (Izvor: Sud BiH; Fotografija preuzeta od BIRN BiH)
Predmet Respiratori: Ročište o određivanju pritvora (Izvor: Sud BiH; Fotografija preuzeta od BIRN BiH)

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) nije tražilo produženja mjere zabrane za osumnjičene u predmetu "Respiratori“, te ih je Sud BiH u srijedu ukinuo za premijera Federacije BiH (FBiH) Fadila Novalića, suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudina Solaka i direktora preduzeća "FH Srebrena malina“ Fikreta Hodžića.

Ovu informaciju za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdila je Vasvija Vidović, advokatica koja zastupa premijera FBiH Fadila Novalića.

"Tužilaštvo BiH nije tražilo produženja mjera zabrane pa je Sud BiH donio odluku o ukidanju tih mjera “, rekla je Vidović.

Tužilaštvo BiH vodi istragu o tome kako je Vlada Federacije BiH, odnosno Federalna uprava Civilne zaštite preko firme "FH Srebrena malina" tokom pandemije korona virusa nabavila respiratore iz Kine u vrijednosti od 10,5 miliona maraka (5,25 miliona eura), za koje je Tužilaštvo BiH utvrdilo da su neupotrebljivi.

Sud Bosne i Hercegovine je 31. maja odbio prijedlog Tužilaštva BiH da Novaliću, Solaku i Hodžiću odredi jednomjesečni pritvor, kojeg je Tužilaštvo BiH zatražilo zbog osnova sumnje da su počinili krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnog djela, zloupotrebu položaja, primanje nagrade za trgovinu utjecajem, pranje novca i krivotvorenje ili uništenje poslovnih dokumenata i trgovinskih knjiga.

Tada su svi pušteni da se brane sa slobode uz mjere zabrane koje se odnose na „zabranu sastajanja sa svjedocima i zabranu međusobnog sastajanja osumnjičenih“.

Advokatica Vidović je naglasila da se i dalje vodi postupak protiv osumnjičenih u predmetu “Fadil Novalić i drugi”.

Iz Tužilaštva tvrde da „Srebrena malina“ nije imalo neophodne uslove, niti je u sudskom registru njegova djelatnost bila nabavka i prodaja medicinske opreme.

Također, „Srebrena malina“, smatraju u Tužilaštvu BiH, nije imala neophodan kadar, niti skladište u kojem bi smjestila nabavljenu robu.

Sud BiH je 30. juna odredio mjere zabrane i za direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandra Zolaka, koji je novosumnjičeni u predmetu “Fadil Novalić i drugi”.

XS
SM
MD
LG