Linkovi

Vlada FBiH traži način da raskine ugovor za kupljene neupotrebljive respiratore


Respiratori nakon dostavljanja u Sarajevo. Izvor: Vlada Federacije
Respiratori nakon dostavljanja u Sarajevo. Izvor: Vlada Federacije

Vlada Federacije BiH je zadužila Federalno pravobranilaštvo da je informiše o mogućnostima raskidanja ugovora sa "Srebrenom malinom" ili proglašenju ugovora ništavim, navodi se u saopštenju za javnost iz Vlade Federacije BiH, prenosi RSE.

"Ugovor nije ispoštovan, jer su nabavljeni respiratori, za koje će se ispostaviti da su ventilatori, koji se ne mogu koristiti u jedinicama intenzivne njege", ističe se u saopštenju.

Iz Federalne vlade se navodi da je razmotrila izvještaj Federalne uprave civilne zaštite o javnim nabavkama izvršenim od početka stanja nesreće.

"Vlada FBiH je pružila podršku radu istražnih organa u vezi slučaja sporne nabavke 100 kineskih respiratora putem preduzeća 'FH Srebrena malina', te je dostavila Tužilaštvu BiH svu dokumentaciju s kojom raspolaže. Od FUCZ je zatraženo da u roku od sedam dana dostave sve odgovore na pitanja koja su članovi Vlade FBiH postavili tokom današnje sjednice,’’ stoji u saopštenju Vlade FBiH.

Tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine 13. maja je pregledao dokumentaciju u zgradi Vlade Federacije BiH u Sarajevu, u vezi sa nabavkom ventilatora iz Kine preko preduzeća 'Srebrena malina', potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) savjetnik predsjednika Vlade Federacije BiH Zoran Blagojević.​

Vlada Federacije BiH suspendovala je 12. maja direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka, a u vezi sa nabavkom 100 kineskih ventilatora koje je Federalna uprava civilne zaštite BiH platila 10,5 miliona KM (5,2 miliona eura).

Agencija za istrage i zaštitu SIPA pokrenula je istragu kada je u javnost procurila informacija da je respiratore (ventilatore) uvezla firma koja se bavi poljoprivrednom proizvodnjom, te da nije kontaktiran Zavod za javno zdravstvo niti jedna zdravstvena institucija.​

XS
SM
MD
LG