Linkovi

Sud odlučio – Novalić, Milićević i Hodžić bez mjera zabrane, Tužilaštvo najavilo žalbu


Predmet Respiratori: Ročište o određivanju pritvora (Izvor: Sud BiH; Fotografija preuzeta od BIRN BiH)
Predmet Respiratori: Ročište o određivanju pritvora (Izvor: Sud BiH; Fotografija preuzeta od BIRN BiH)

Sud Bosne i Hercegovine odbio je kao neosnovan prijedlog Državnog tužilaštva za određivanje mjera zabrane obavljanja dužnosti federalnom premijeru Fadilu Novaliću i ministrici finansija Jelki Milićević, kojima se sa još dvije osobe sudi za zloupotrebu položaja i nesavjestan rad prilikom prošlogodišnjeg uvoza respiratora.

Ovu informaciju za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) potvrdila je Mirna Avdibegović, braniteljica Fikreta Hodžića, koji je optužen sa Novalićem, Milićević te Fahrudinom Solakom i pravnim licem “Srebrena malina” u predmetu “Respiratori”.

“Upravo sam putem pošte, evo maloprije, dobila rješenje kojim se odbija kao neosnovan prijedlog Tužilaštva za izricanje mjera prema optuženima i to za izricanje svih mjera koje su navedene u prijedlogu”, kazala je Avdibegović, dodavši da rješenje nije pravosnažno, te da Tužilaštvo ima pravo žalbe.

Tužilaštvo BiH je, pored zabrane za Novalića i Milićević, zatražilo zabranu obavljanja dužnosti i za Fikreta Hodžića, direktora firme “F.H. Srebrena malina”, a za ovo troje optuženih, kao i za suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka, predložene su i mjere zabrane posjećivanja službenih prostorija i sastajanja sa određenim licima sve do donošenja prvostepene presude.

“Tužilaštvo će u zakonskom roku uložiti žalbu”, potvrdio je Boris Grubešić, glasnogovornik ove institucije.

Iz Suda BiH su naveli da je denesena odluka o prijedlogu Tužilaštva BiH za određivanje mjera zabrane prema optuženima u predmetu, ali da je javnosti i medijima mogu saopćiti tek nakon što zaprime poštanske povratnice kao dokaz da su stranke i branioci zaprimili sudsku odluku.

Novalić, Solak i Hodžić te pravno lice “Srebrena malina” terete se za udruživanje radi činjenja kaznenih djela u vezi s djelima “zloupotreba položaja ili ovlasti, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, pranje novca, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, krivotvorenje službene isprave i povredu obveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvješća i njihovo falsificiranje ili uništavanje”, dok se Jelka Milićević tereti za nesavjestan rad u službi.

Respiratori nakon dostavljanja u Sarajevu. Izvor: Vlada Federacije
Respiratori nakon dostavljanja u Sarajevu. Izvor: Vlada Federacije

“Optužnicom se optuženima stavlja na teret počinjenje navedenih kaznenih djela u svezi s nabavkom 100 komada respiratora u vrijednosti od 10.530.000,00 KM, te zaštitne opreme u vrijednosti od 2.900.000,00 KM za potrebe borbe protiv koronavirusa u Federaciji Bosne i Hercegovine u vrijeme neposredno nakon proglašenja stanja nesreće”, navodi se u optužnici.

Prema optužnici, Novaliću se stavlja na teret da je, koristeći okolnosti proglašenja pandemije, kao i kapacitete ovlasti premijera u Vladi Federacije BiH, osmislio plan nezakonite isplate budžetskih sredstava za potrebe kupovine sredstava i opreme za borbu protiv koronavirusa.

“U tom su se planu, u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi, pridružili Fahrudin Solak, Fikret Hodžić i pravna osoba ‘F.H. Srebrena malina’ Srebrenica. Ova udružena skupina potom je nabavila 100 komada respiratora ‘ACM812A’ po uvećanim cijenama, pri čemu se isporučeni respiratori ne mogu koristiti u svrhe radi kojih su nabavljeni – za potrebe liječenja bolesti COVID-19, usljed čega je po budžet Federacije BiH nastupila imovinska šteta i omogućeno sticanje protupravne imovinske koristi koja bi bila podijeljena između pripadnika udružene skupine”, navodi se u optužnici.

XS
SM
MD
LG