Linkovi

Ministar sigurnosti BiH podnosi ostavku, migranti i 'Respiratori' među razlozima


Fahrudin Radončić
Fahrudin Radončić

Ministar sigurnosti Fahrudin Radončić kaže kako podnosi ostavku iz nekoliko razloga, među kojim su migranti i afera "Respiratori".

Ministar sigurnosti Fahrudin Radončić u utorak (2. juna) informisaće Vijeće ministara BiH da podnosi ostavku na tu funkciju.

On je u utorak, na konferenciji za novinare u Sarajevu uoči sjednice Vijeća ministara BiH, najavio da će podnijeti ostavku iz nekoliko razloga, a jedan je situacija sa migrantima.

"Tražio sam da migrantsku krizu riješimo legalnim načinima. Imali smo situaciju da su se Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva BiH I ministrica vanjskih poslova BiH, Bisera Turković ogradili od mene i mog plana oko pakistanskih migranata. Oni su stali na stranu pakistanskog ambasadora", kazao je Radončić, inače lider Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH.

Radončić je, naime, već ranije zatražio od Službe za poslove sa strancima BiH da pripreme deportaciju migranata. Na vanrednoj konferenciji za novinare u Sarajevu, 23. aprila je izjavio da "pojedine zemlje, kao Pakistan, neće biti kooperativne u ovoj priči", te da će ako odbiju da sarađuju '"tražiti da se pakistanski ambasador proglasi personom non grata i da se uputi u svoju državu".

Ambasador Pakistana u BiH Muhammad Khalid Raoa u pisanoj izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) je kazao kako izjavu ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića smatra nečuvenom. On je naveo da redovno održava kontakte sa predstavnicima vlasti, kako u Pakistanu, tako i u BiH.

''Ambasada je uvijek dostavljala Službi za odnose sa strancima BiH potvrde o porijeklu Pakistanca i nudila usluge izdavanja putnih dokumenata po hitnom postupku. Kao posljedica toga, 73 pakistanska migranta su dobrovoljno deportovana u periodu od maja 2019. do marta 2020'', stoji u izjavi pakistanskog ambasadora za RSE.

O 'haranzi na Tužilaštvo BiH'

Drugi razlog za ostavku, kako je kazao Radončić, je afera "Respiratori".

"Ne prejudiciram ko je kriv, ja sam za neovisno pravosuđe, ali ne možemo dijeliti političke stavove na način da se pravi haranga na Tužilaštvo BiH, da se proglašava antibošnjačkom aktivnošću, a znamo da su svi tužitelji u ovom predmetu Bošnjaci", kazao je Radončić.

Glavna tužiteljica Bosne i Hercegovine Gordana Tadić i njena porodica dobili su prijetnje smrću, potvrdio je u ponedjeljak za Radio Slobodna Evropa Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine.

Radončić je izjavio u ponedjeljak u Sarajevu, da je o prijetnjama glavnoj tužiteljici obavijestio direktora za Koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsada Vilića i tražio od njega pojačanu zaštitu tužiteljice Tadić i njene porodice.

Glavna tužiteljica Gordana Tadić optužila je 29. maja Bakira Izetbegovića, lidera Stranke demokratske akcije (SDA) za direktan pritisak, nakon njegove izjave vezano za aferu "Respiratori", u kojoj proziva tužiteljicu i optužuje Tužilaštvo Bosne i Hercegovine za procesuiranje samo Bošnjaka.

Izetbegović je hapšenje premijera Federacije BiH Fadila Novalića, u okviru afere "Respiratori”, inače kadra SDA, ocijenio kao "udar na Bošnjake".

Odnosi u vladajućooj koaliciji

Kao treći razlog ostavke, on je naveo neslaganje sa politikom koalicionog partnera, SDA.

Radončić je rekao u da su odnosi u vladajućoj koaliciji takvi da procjenjuje da neće doći do relaksacije odnosa i da Vijeće ministara ne daje rezultate koje treba dati.

"Vijeće ministara je talac odnosa SDA, HDZ i SNSD. Dugoročno situacija nije optimistična", rekao je Radončić.

Radončić je kazao kako je o svemu obavijesti predsjednika SDA Bakira Izetbegovića tokom vikenda.

"Ovo nije predizborni potez. Uvjereni smo da će lokalnih izbora biti. Nije nikakav predizborni potez, normalan je u svim zemljama svijeta", kazao je Radončić.

Vlast na nivou Bosne I Hercegovine čine SDA, Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH, SBB, Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Demokratska fronta (DF).

Ova koalicija je formirana krajem 2019. godine, skoro dvije godine od održanih izbora u Bosni I Hercegovini (oktobar 2017.)

Vlast je formirana na državnom nivou, ali ne i u entitetu Federacija BiH.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG