Linkovi

Podignuta optužnica u predmetu „Respiratori”


Predmet Respiratori: Ročište o određivanju pritvora (Izvor: Sud BiH; Fotografija preuzeta od BIRN BiH)
Predmet Respiratori: Ročište o određivanju pritvora (Izvor: Sud BiH; Fotografija preuzeta od BIRN BiH)

Optužnicom su obuhvaćeni premijer FBiH Fadil Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, vlasnike „Srebrene maline” Fikret Hodžić i ministrica finansija u Vladi FBiH Jelka Milićević. Optužnicom, kao pravna osoba, obuhvaćena je i „Srebrena malina”.

„Optuženima se stavlja na teret počinjenje navedenih kaznenih djela u svezi sa nabavkom 100 komada respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM, te zaštitne opreme u vrijednosti od 2.900.000 KM za potrebe borbe protiv korona virusa u FBiH u vrijeme neposredno nakon proglašenja stanja nesreće”, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Prema optužnici, Novaliću je koristeći okolnosti proglašenja pandemije, kao i kapacitete ovlasti premijera u Vladi Federacije BiH osmislio plan nezakonite isplate budžetskih sredstava za potrebe kupovine sredstava i opreme za borbu protiv korona virusa.

U namjeri sticanja imovinske koriste, tom planu su se pridružili Hodžić i Solak, koji je u to vrijeme bio direktor Federalne uprave civilne zaštite, navod je Državnog tužilaštva.

„Ova udružena skupina potom je nabavila 100 komada respiratora ACM812A po uvećanim cijenama, pri čemu se isporučeni respiratori ne mogu koristiti u svrhe radi kojih su nabavljeni – za potrebe liječenja bolesti Covid-19, usljed čega je po budžet Federacije BiH nastupila imovinska šteta i omogućeno sticanje protupravne imovinske koristi koja bi bila podjeljenja između pripadnika udružene skupine”, navode iz Tužilaštva BiH.

Milićević je optužena „jer je svjesnim kršenjem zakona i drugih propisa omogućila ovakvu nabavku respiratora, a potom propuštanjem svojih zakonom propisanih dužnosti nije spriječila nastupanje štetne posljedice”.

„Istraga protiv osumnjičenog Aleksandara Zolaka nastavlja se u odvojenom predmetu, jer je istraga proširena u odnosu na postojanje osnova sumnje da su i u drugim slučajevima od strane Agencije za lijekove i medicinska sredstva donošene nezakonite odluke”, kažu iz Tužilaštva BiH.

Zolak je direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH. Iz Tužilaštva BiH su rekli da istragu nastavljaju protiv više drugih osoba.

Krivična djela

Novaliću, Solaku, Hodžiću, „Srebrenoj malini” na teret su stavljena sljedeća krivična djela: udruživanje radi činjenja krivičnih djela, zloupotreba položaja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, pranje novca, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, krivotvorenje službene isprave, te povreda obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja financijiskih izvješća i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Milićević je optužena za nesavjestan rad u službi.

XS
SM
MD
LG