Linkovi

Tužilac tvrdi da je ponuđač u slučaju 'Respiratori' biran sms porukom


Arhiv - Premijer FBiH Fadil Novalić u pratnji advokatice Vasvije Vidović dolazi u Sud BiH.
Arhiv - Premijer FBiH Fadil Novalić u pratnji advokatice Vasvije Vidović dolazi u Sud BiH.

Počelo je suđenje za najveću aferu u 2020. godini u Bosni i Hercegovini (BiH) -‘Respiratori’.

U nastavku glavnog pretresa pred Sudom Bosne i Hercegovine (BiH) protiv premijera Federacije BiH Fadila Novalića, bivšeg direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka, vlasnika kompanije "F.H. Srebrena malina" Fikreta Hodžića i ministrice finansija Federacije BiH Jelke Milićević, zbog afere -‘Respiratori’ , odbrana je počela sa uvodnim riječima.

Vasvija Vidović, advokatica prvooptuženog Fadila Novalića, tokom uvodnih riječi kazala je kako Tužilaštvo ima namjeru voditi istragu u glavnom pretresu i kazala kako se nada da Sudsko vijeće neće to dozvoliti.

“Tužilaštvo nam tvrdi, da je premijer Novalić zloupotrijebio okolnosti proglašenja pandemije, osmislio i proveo kriminalni plan sa ciljem protivpravne imovinske koristi koju je u tu svrhu udružio. Mi tvrdimo da niti jedan jedini dokaz na koji se pozivaju ne potvrđuje njihovu tezu o kriminalnim aktivnostima premijera”, navela je Vidović.

Suprotno tvrdnjama Tužilaštva, kazala je ona, odbrana premijera Novalića će dokazati da je svaka radnja premijera bila zakonita i usmjerena ka rješavanju posljedica izazvanih pandmijom korona virusa.

Tužilac Mirza Hukeljić, kazao je tokom uvodne riječi Tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH), na suđenju za aferu ‘Respiratori’, da će Tužilaštvo dokazati kako je posao javnih nabavki zloupotrjebljen prilikom nabavke respiratora i medicinske opreme.

Tužilac je naveo kako će dokazati saslušanjem svjedoka da plan nije bio samo da se sredstva nezakonito isplate Federalnoj upravi civilne zaštite, već je podrazumijevao unaprijed odabir pravnog lica koje će nabaviti respiratore.

“Izvođenjem materijalnih dokaza dokazat ćemo da je postupak odabira ponuđača tekao je na način da u takvoj specifičnoj situaciji odluka o izuzeću od primjene zakona i unaprijed odabir ponuđana je bazirana na osnovu jedne SMS poruke”, rekao je tužilac.

Kazao je i kako je prvooptuženi premijer Federacije BiH Fadil Novalić imao vlast nad nabavkom respiratora, koji su obuhvaćeni optužnicom, a vještaci su bili saglasni da oni nisu bili namjenjeni intezivnoj njezi na kojoj se liječe oboljeli od COVID-a - 19. Tužilac je dodao da su respiratore vještačila dva vještaka, koji su dali isto mišljenje, jedan domaći, a jedan međunarodni.

Pred Sudom BiH u 10 sati i 30 minuta, na glavni pretres sa svojim advokatima, pojavili su se prvooptuženi, premijer Federacije BiH Fadil Novalić, bivši direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, vlasnik kompanije "F.H. Srebrena malina" Fikret Hodžić i ministrica finansija Federacije BiH Jelka Milićević.

Premijer Federacije Fadil Novalić je odgovorajući na pitanja predsjedavajuće Sudskog vijeća Džemile Begović, pored ličnih podataka naveo da nema nijedno drugo državljanstvo osim bosanskohercegovačkog, te da nikada ranije nije osuđivan.

I bivši direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, kazao je da se protiv njega ne vodi nikakav drugi sudski postupak, kao i ministrica finansija Jelka Miličević, koja je rekla da pored bosanskohercegovačkog ima i hrvatsko državljanstvo.

Vlasnik kompanije "F.H. Srebrena malina" Fikret Hodžić, naveo je tokom predstavljanja da se njegova kompanija bavi preradom voća i povrća, te da se protiv njega ne vodi nijedan drugi sudski postupak.

Svi optuženi, odgovarajući na pitanja, kazali su da su srednjeg imovnog stanja.

Vasvija Vidović, advokatica premijera Fadila Novalića tražila je da se ne čita optužnica, jer su se optuženi već izjasnili o krivnji, s čim su se složili i ostali advokati odbrane, kako bi imali dovoljno vremena za iznošenje uvodne riječi, budući da je predviđeno trajanje glavnog pretresa sat i 30 minuta.

Tužilaštvo BiH, je tražilo da se "ispoštuje početak sudskog postupaka" i počne sa čitanjem optužnice, što je predsjedavajuća sudskog Vijeća dozvolila.

Državni Sud je 18. januara potvrdio optužnicu i protiv četvoro optuženih.

Čitanje opsežne optužnice

Sudsko vijeće u ovom slučaju čine sudije Braco Stupar, Branko Perić i predsjedavajuća Vijeća Džemila Begović. Tužilac u postupku je Mirza Hukeljić.

U toku je čitanje opsežne optužnice, kojom se ova udružena skupina tereti da je nabavila stotinu komada respiratora ACM812A po uvećanim cijenama, pri čemu se isporučeni respiratori ne mogu koristiti u svrhe radi kojih su nabavljeni – za potrebe liječenja bolesti COVID-19, navodi se u optužnici. Zbog toga je oštećen budžet i omogućeno sticanje protupravne imovinske koristi koja bi bila podijeljena između pripadnika ove skupine, dodaju iz Tužilaštva BiH.

Šta se stavlja na teret optuženima?

Optuženima Novaliću, Solaku i Hadžiću se na teret stavlja počinjenje krivičnih djela u vezi s nabavkom 100 komada respiratora iz Kine u vrijednosti od 10,5 miliona konvertibilnih maraka (oko 5,3 miliona eura), te zaštitne opreme u vrijednosti od 2,9 miliona konvertibilnih maraka (1,48 miliona eura) za potrebe borbe protiv korona virusa u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH), u vrijeme neposredno nakon proglašenja stanja nesreće.

Premijera Federacije BiH Fadila Novalića optužnica tereti za krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela, zloupotrebu položaja i primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Novalić se tereti i za pranje novca, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga, krivotvorenje službene isprave, povredu obaveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Ministrica finansija u Vladi FBiH Jelka Miličević optužena je za nesavjestan rad u službi.

Nijedno od ovo dvoje visokih funkcionera nakon podizanja optužnice nije ponudilo ostavku na mjesto premijera, odnosno ministra finansija Federacije.

Respiratori nakon dostavljanja u Sarajevo. Izvor: Vlada FBiH
Respiratori nakon dostavljanja u Sarajevo. Izvor: Vlada FBiH

Uvoz respiratora?

Respiratore je iz Kine u aprilu 2020. godine, uvezla firma "F.H. Srebrena malina" u vlasništvu Fikreta Hodžića, a za potrebe Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ). Respiratori su u Bosnu i Hercegovinu stigli krajem aprila i koštali su Federaciju BiH 10,5 miliona konvertibilnih maraka (5,25 miliona eura).

Tužilaštvo BiH početkom maja 2020. pokrenulo je istragu o nabavci respiratora iz Kine, da bi krajem maja na saslušanje u Državnu agenciju za istrage i zaštitu BiH (SIPA) bili privedeni glavni osumnjičeni - Fadil Novalić, Fahrudin Solak i Fikret Hodžić.

Sud Bosne i Hercegovine je 31. maja odbio prijedlog Tužilaštva BiH da Novaliću, Solaku i Hodžiću odredi jednomjesečni pritvor, koji je zatražen zbog osnova sumnje da su počinili navedena krivična djela. Tada su svi pušteni da se brane sa slobode, uz mjere zabrane koje se odnose na „zabranu sastajanja sa svjedocima i zabranu međusobnog sastajanja osumnjičenih“. Sud BiH je ukinuo mjere 5. augusta.

Tužilaštvo BiH je više puta tokom istrage navodilo da su bili izloženi političkim pritiscima, te da je istraga bila ometana na više načina.

Četvoro optuženih u predmetu "Respiratori" izjasnili su se da nisu krivi na prvom ročištu koje je održano 29. januara u Sudu BiH u Sarajevu.

Advokatica koja zastupa premijera Federacije Fadila Novalića, Vasvija Vidović, je nakon ročišta novinarima rekla kako je ubijeđena da dokazi ne slijede činjenični opis optužnice. Navela je također kako misli da ima ‘nezakonito pribavljenih dokaza’, te najavila kako glavni pretres mora početi u roku od 30 dana.

“Ja ću u ovom slučaju napraviti izuzetak, obično ne držim uvodnu riječ, međutim u ovom slučaju ću, upravo zbog situacije koja jeste napravljena u javnosti. Tužilaštvo je sa medija planom, koji je potpuno neuobičajen, to je zapravo kršenje presumpcije nevinosti, stvorilo predožbu unaprijed o krivnji”, rekla je Vidović.

Istraga protiv osumnjičenog Aleksandra Zolaka, direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, nastavlja se u odvojenom predmetu, jer je istraga proširena u odnosu na postojanje osnova sumnje da su i u drugim slučajevima od Agencije za lijekove i medicinska sredstva donošene nezakonite odluke.

(Ne)ispravni respiratori

Prva pošiljka od 80 respiratora stigla je u Sarajevo 24. aprila. Vještačenjem je Tužilaštvo BiH utvrdilo da njihovo korištenje nije preporučeno u jedinicama intenzivne njege. Preostalih 20 od ukupno 100 respiratora nabavljenih iz Kine stiglo je na Međunarodni aerodrom u Sarajevu tri dana kasnije.

Iz Federalne uprave civilne zaštite, 23. februara je potvrđeno da je većina dobila odobrenje za upotrebu i mogu se koristiti u medicinskim ustanovama.

„Izvršena je verifikacija većine uređaja i oni su sad na raspolaganju. Ostalo je još pet koji trebaju biti servisirani i raspoređeni,“ potvrdila je za Radio Slobodna Evropa Majda Kovač, portparol Uprave.

Respiratori su ranije podijeljeni zdravstvenim ustanovama u Federaciji BiH, ali se nisu smjeli upotrebljavati prije no što budu verifikovani.

Suđenje premijeru Federacije BiH i ostalima za aferu ‘Respiratori’, prvi put će se moći pratiti preko preko Youtube platforme, čime Sud Bosne i Hercegovine (BiH) počinje sa prenosom suđenja u krivičnim postupcima preko ove platforme. Ovo, kao i druga suđenja će biti prenošena preko posebno kreiranog i zaštićenog naloga.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG